13.01.2016, 00:00

Zdravo a bez stresu. Skúste celodennú stravu podľa špecialistov

Zdravo a bez stresu. Skúste celodennú stravu podľa špecialistov

Žiadne zákazy, príkazy a obmedzenia, ale chutné jedlá pripravené podľa zásad modernej gastronómie. To je diéta, ktorej fandíme. Už žiadne špeciálne jedla pre vás a ostatných členov rodiny, variť budete len raz. Len nezabudnite schovať „svoju“ diétnu porciu na druhý deň do krabičky, aby ste mali so sebou vždy hotové jedlo do práce, píše pre portál idnes.cz Lucie Šilhová.

Vďaka tomu, že jednotlivé recepty vznikali nielen pod dohľadom skúsených kuchárov a cukrárov, ale aj s prispením špecialistov na výživu, nechýba v nich žiadna dôležitá živina.



Raňajky:
Biely jogurt s hruškou, celozrnná žemľa (4 porcie)
Potrebujeme:
400 g nízkotučného jogurtu, 200 g hrušiek, 2 lyžice citrónovej šťavy, stévia, 10 g nasekaných pistácií
Ako na to:
Jogurt zmiešame s očistenou a nakrájanou hruškou a citrónovou šťavou. Dochutíme stéviou a posypeme pistáciami.
1 porcia 210 g: 1 028 kJ, 8 g bielkovín, 4 g tuku, 44 g sacharidov

Desiata:
Syrová nátierka s Nivou (4 porcie)
Potrebujeme:
100 g nivy, 200 g tvarohu, 40 g cibule, 2 lyžice bieleho jogurtu. (20 g), pažítka
Ako na to:
Nivu nastrúhame na jemnom strúhadle a vyšľaháme ju s tvarohom a jogurtom do peny. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a premiešame. Ozdobíme nasekanou pažítkou.
1 porcia cca 90 g: 565 kJ, 15 g bielkovín, 7 g tuku, 3 g sacharidov

Obed:
Tilapia (morský ostriež) na stredomorský spôsob (4 porcie)
Potrebujeme:
200 g mrkvy, 150 g zeleru, 3 jarné cibuľky, 75 g sušených paradajok v oleji, 4 x 180 g filiet tilapia, soľ, korenie, 2 lyžice kapár, 4 vetvičky tymiánu, 2 lyžice olivového oleja.
Ako na to:
Mrkvu a zeler umyjeme, nakrájame na tenké rezance. Cibuľku na 2cm na prúžky a sušené paradajky nasekáme nadrobno. Na pekáčik dáme olej, poukladáme zeleninu. Rybu osolíme a okoreníme a polejeme citrónovou šťavou. Rybu nakladieme na zeleninu do pekáčika a na každú porciu dáme trošku sušených paradajok, kapár a vetvičku tymianu a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 ° C cca 20 minút.
1 porcia cca 295 g: 1 155 kJ, 41 g bielkovín, 6 g tuku, 9 g sacharidov

Olovrant:
Ananásový špíz s údeným syrom (4 porcie)
Ako na to:
200 g čerstvého očisteného ananásu nakrájame na kocky, 200 g tvrdého údeného syra (30% tuku) nakrájame na kocky. Pripravíme si 8 špajlí a na ne napichujeme striedavo ananás a údený syr.
1 porcia: 100 g, 605 kJ, bielkoviny 14 g. Tuky 6 g, sacharidy 6 g

Večera:
Šalát z celozrnného kuskusu so syrom feta, pistáciami a čerstvou mätou (4 porcie)
Potrebujeme:
150 g celozrnného kuskusu, 4 lyžice olivového oleja, soľ, korenie, 150 g cherry paradajok, 150 g syra feta, 4 g čerstvej mäty, 100 g lúpaných nesolených pistácií, šťava a kôra z 1 citróna
Ako na to:
Kuskus zalejeme vriacou vodou so soľou a polovicou olivového oleja a hotový vychladíme. Paradajky umyjeme, syr nakrájame na kocky a mätu nasekáme na jemné kúsky. Všetko vmiešame do kuskusu a ochutíme soľou a korením, olejom a citrónovou šťavou. Nakoniec vmiešame pistácie. Podávame vychladené.
1 porcia cca 150 g: 1 217 kJ, 9 g bielkovín, 14 g tuku, 38 g sacharidov