27.01.2016, 00:00

Nadýchaný a celozrnný. Foodblogerka radí, ako upiecť domáci chlieb bez driny

Nadýchaný a celozrnný. Foodblogerka radí, ako upiecť domáci chlieb bez driny

Domáce pečenie chleba je obľúbené, veľa ľudí ale odrádza dlhé a vlastne aj namáhavé miesenie. Vďaka tomuto receptu možno trochu nepríjemnú fázu preskočiť. Hniesť sa nemusí vďaka relatívne veľkej riedkosti cesta, ktoré navyše výborne kysne, a to aj pri vysokom podiele celozrnnej múky (chlieb jej obsahuje 50%). Každý, kto trochu chlieb pečie, vie, že docieliť nadýchaný, naozaj celozrnný chlieb nie je hračka, píše pre portál lidovky.cz foodblogerka Markéta Pavleje alias Kitchenette.



Ďalšou výhodou je jednoduchosť a časová nenáročnosť. Recept je v "americkým cups" (tzv. metrickom hrnčeku), čo mnohých uľahčí, ak sa rozhodnete piecť napríklad na chalupe, kde - rovnako ako my - nemáte váhu.

Zaujímavou a zdravou ingredienciou je špaldová múka - pšenica špalda je jedna z najstarších pestovaných obilnín. Na rozdiel od klasickej múky je spracovávaná celá a vďaka tomu obsahuje vysoký podiel vlákniny, ale aj vitamínov (napr. B, C) a tráviacich enzýmov.

Zo semienok na posypanie odporúčam napríklad slnečnicu, ktorá obsahujú veľké množstvo horčíka. Ten podporuje produkciu serotonínu a tým tiež napomáha k zlepšeniu nálady. Ďalej obsahujú napríklad selén a vitamín E, ktoré sú výbornými antioxidantmi. Skvelé sú aj semienka sezamové, ktoré obsahujú kvalitné bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny a celé množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov: vitamíny, železo, draslík, fosfor a iné.

Prísady:
3 hrnčeky (236 ml) vlažnej vody
1 lyžica sušeného droždia
1 lyžica cukru
1 lyžica rastlinného oleja
1 lyžica octu
3 hrnčeky (375 g) hladkej alebo hladkej špaldovej múky
2,5 až 3 (324-389 g) hrnčekov celozrnnej múky
1 až 1,5 lyžice soli
podľa chuti oriešky, semienka a bylinky

Chlebové cesto pred upečením posypte semienkami. Snímka: Markéta Pavleje


1. Vo veľkej mise zmiešajte teplú vodu, droždie a cukor. Voda nesmie byť horúca, skôr telesnej teploty, aby neznehodnotila droždie. Počkajte pár minút, kým neuvidíte, že droždie je aktívne a vytvára bubliny na povrchu, potom pridajte ocot a olej.

2. Pridávajte hrnček po hrnčeku hladkú múku, medzi každým hrnčekom poriadne cesto zamiešajte. Potom pridávajte celozrnnú múku a soľ, opäť postupne dôkladne miešajte medzi každým pridaním. Toto cesto bude veľmi riedke, kašovité a lepivé. Pridajte semienka či orechy. Môžete skúsiť aj bylinky, sušené paradajky, restovanú cibuľku. Prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť okolo 30-40 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Predhrejte rúru na 185 ° C. Pomocou stierky presuňte cesto do dvoch vymazaných foriem a nechajte ešte raz vykysnúť. Použila som jednu obdĺžnikovou od Greenpan a druhú klasickú chlebovú.

3. Cesto ešte posypte semienkami či bylinkami a dajte piecť približne na 50 minút, kým nie je na povrchu zlatohnedé. Že je chlieb hotový, spoznáte aj na pohľad - začne sa odchyľovať od stien formy a po obvode vzniká malá medzera. Akonáhle ho vyberiete z rúry, môžete ho hladko vysunúť na mriežku, kde krásne dochladne, bez toho, aby sa zaparili. Pre kontrolu upečenosti zaklopte pri tej príležitosti na spodok chleba, mal by znieť duto.


Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.