StoryEditor

Malá škola bubliniek: vyberte správne víno a nenalievajte doplna

29.12.2014, 10:02
Šampanské, sekt, prosseco... privítajte Nový rok s prekvapujúcim prehľadom.

Buble to, ale šampanské to nie je. Malá hádanka má hneď niekoľko odpovedí - napríklad sekt, cava alebo prosecco. Čím si pripijete o polnoci, ktorá láme dva roky? Vďaka našej škole bubliniek zaperlíte na Silvestra nielen štýlovým prípitkom, ale aj znalosťami.


 

Pozor na termíny

Tvrdenie, že si pripíjame šampanským, je často pekná lož. Slovenčina si tento pojem rýchlo privlastnila, ale používame ho vlastne v mnohých prípadoch neprávom. Výrazom šampanské sa totiž môžu pýšiť len vína, ktoré pochádzajú z francúzskej oblasti Champagne. Aj preto majú punc chránenej značky. Dôležité sú tiež odrody, z ktorých sa šampanské vyrába - Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Každé vinohradníctvo vyrábajúce šampanské si ale stráži pomer, v ktorom odrody (a napríklad tiež jednotlivé ročníky) mieša.

Hrdlom Slovákov počas silvestrovskej polnoci väčšinou preteká sekt. Spolu s proseccom či trebárs cavom a už spomínaným šampanským majú síce ako nadradené slovo „šumivé víno", každý pojem však znamená niečo iné.

 

Prečo vlastne šumí?

Veľkosť bubliniek kvalitu vína neurčuje, drobné perlenie, ktoré sotva znateľne šteklí na jazyku, rovnako ako „vírivka“ v pohári, rozhodne nie je znakom kvality. Celé kúzlo lietajúcich „štupľov“ tkvie v druhotnom kvasení, ktoré vzniká po pridaní zmesi kvasiniek a cukru do vína.

Pri použití metódy champagne (ide len o názov procesu, takže ak metódu použijú vinári mimo oblasti Champagne, vyrobia sekt) sa chemická reakcia odohrá priamo vo fľaši. Tú potom stroj, alebo špeciálny zamestnanec, musí pravidelne počas troch mesiacov otáčať, aby nedošlo ku vzniku kalu. Vinári však prišli na menej náročnú, teda lacnejšie a populárnejšie cestu, ktorou je metóda Charmat. Kvasenie sa odohráva v tlakových sudoch alebo kadiach.

Malým chytákom pre spotrebiteľa je perlivé víno. Je to vlastne taká alkoholická sóda - bublinky do vína boli vohnané umelo oxidom uhličitým. Ide o takzvanú karbonizáciu. Do tejto kategórie spadá aj populárne talianske Lambrusco.

Kde to šumí?

Ak si chcete omočiť pery v pravom šampanskom v jeho domovine, odskočte si do vinárskej oblasti Champagne-Ardenne, ktorá sa rozprestiera na severovýchode Francúzska. Hoci ide o najsevernejšiu francúzsku vinohradnícku oblasť, pýši sa príjemne teplým letom a miernou zimou. Cava má svoj domov v Španielsku, konkrétne v regiónoch Aragónsko, Baskicko, Kastília a León, Katalánsko, Extremadura, Navarra, La Rioja a Valencia.

Domovinou prosecca je oblasť pri Benátkach s rovnomenným názvom. U nás má chránenú známku pôvodu iba Tokaj, takže víno na sekt (alebo i perlivé víno) môže pochádzať z ľubovoľných oblastí.

 

Aké odrody vína sú vhodné?

Kým šumivé vína s chránenou známkou majú prísne dané nielen procesy a oblasti pôvodu, ale tiež odrody, z ktorých sa vyrábajú, v ostatných prípadoch zostáva rozhodnutie na vinárovi. Stretnúť sa tak môžete so sektom z Chardonnay alebo Rulandského bieleho, rovnako napríklad aj z populárnej frankovky. Rozhodne nemusí byť vždy len v kategórii bielych vín.

„Všeobecne sa nedá povedať, že by niektorá odroda nebola pre sekt vhodná. Najčastejšie sa používajú burgundské odrody a rizling. My používame na biele Chardonnay a na rosé Rulandské modré. Sú to klasické odrody, dve z troch povolených v Champagne, " vysvetľuje someliér Jakub Šamšula z Templárskych pivníc Čejkovice.

„Hrozno však žiadnu špeciálnu starostlivosť nepotrebuje. Pri sekte ide o takzvané 'základné víno', ktoré sa vyrába lisovaním celých, menej zrelých hrozien. Víno by malo byť ľahšie, menej alkoholické, s minimálnym obsahom síry a vyššou kyselinou, " zdôrazňuje Šamšula.


Čo škodí bublinkám:

Mraznička - Radšej na dôkladné vychladenie myslite vopred a neriešte ho pár minút pred polnocou prudkým schladením v mrazničke. Správna teplota pri podávaní je 9 stupňov, pri ročníkových sektoch si radšej preštudujte etiketu a dajte na odporúčania vinohradníka.

Búchanie - Efekt skvelý na pohľad, ale nie na chuť. Radšej odstráňte kryciu fóliu z hrdla, roztočte pomocou kolieska drôtený košíček a potom ho celý odstráňte. Cez korok prehoďte čistú bielu utierku a otáčajte fľašou, kým sa zátka neuvoľní.

Nevhodné poháre - Populárny tvar flauty nahraďte vhodnejším tulipánovým.

Plnenie po okraj - Ak chcete servírovať profesionálne, pohárik zaplňte len do jednej tretiny. Víno nalievajte po kraji pohára, aby zbytočne nevypenilo.

Rýchle vypitie - Šumivé víno by sa rovnako ako iné víno malo nechať chvíľu otvorené kvôli predýchaniu.


Čo za to?
Nový rok môžete osláviť bublinkami za niekoľko eur, ale aj s takými, ktoré stoja celú výplatu. Najpredávanejšie sekty sa pohybujú v cene niekoľkých eur. Za rovnakú cenu zoženiete aj príjemné prosecco. Ak si chcete pripiť pravým šampanským, vytiahnete z peňaženky aspoň 16 eur, za ročníkové kusy aj niekoľkonásobne viac. Po kvalitnom šumivom víne zapátrajte vo vinotéke.
    

Po čom vonia?

Rubínová farba, chuť zrelých čerešní ... znalosť našinca o víne sa posunula míľovými krokmi vpred, sekt mnohokrát však zostáva v pozadí. Pritom aj bublinky sa dajú popísať ľúbeznými slovnými spojeniami. „Sekt pripravený lisovaním celých strapcov odrody Rulandské modré sa vyznačuje marhuľovou farbou s odtieňom oka jarabice. Vôni dominujú jahody so šľahačkou s karamelovým prelivom. V chuti zaujme hravá sladkosť s výrazom malinového želé v závere, " opisuje Šamšula Sang Real Sekt Rosé Classique z produkcie svojho domovského vinárstva. Sekt odporúča podávať pri slávnostných príležitostiach, na začiatok slávnostného menu a k predkrmom.

„Someliéri vo víne naozaj cítia to, čo opisujú. Avšak niekedy to správne definovať tak, aby si pod tým konzument predstavil predstaviteľné, môže byť náročné. A tiež zábavné - napríklad keď sa stretnete s vínom, ktorého vôňa je charakterizovaná ako žihľava vädnúca za popoludňajšieho slnka pri prašnej cesty alebo mačacie strek na výhonkoch čiernych ríbezlí, "opisuje skúsený someliér.

Zdroj: iDnes.cz

 

01 - Modified: 2007-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Knižnica
01 - Modified: 2024-01-03 13:36:17 - Feat.: - Title: Neuveriteľná rarita. Dvojčatá v Chorvátsku sa narodili na prelome rokov, každé z nich tak má iný rok narodenia 02 - Modified: 2024-01-01 22:57:20 - Feat.: - Title: Počas novoročného ohňostroja v Dánsku uniesli dve deti, ich otca napadli a zbili 03 - Modified: 2024-01-01 14:18:00 - Feat.: - Title: Polícia v Holandsku pri silvestrovských výtržnostiach zadržala 200 ľudí 04 - Modified: 2024-01-01 13:25:00 - Feat.: - Title: Po novoročných oslavách vo Francúzsku hlásia menej podpálených áut než vlani 05 - Modified: 2024-01-01 10:49:48 - Feat.: - Title: V košickej nemocnici počas silvestrovskej noci riešili vážne zranenia pyrotechnikou
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:08