StoryEditor

Vypnite si mobil. A v tejto reštaurácii zaplatíte polovicu

10.12.2013, 14:56
Autor:
IHNEDIHNED

S vypnutým mobilným telefónom sa v arabskej reštaurácii pri Jeruzaleme najedia hostia s päťdesiatpercentnou zľavou. Jej majiteľ dúfa, že tak obnoví kultúru stolovania v podnikoch, ako je ten jeho. O reštaurácii Džaudáta Ibráhíma v Abú Ghúši napísala agentúra AP. Podľa tohto štyridsaťdeväťročného izraelského Araba moderné telefóny ničia stolovanie. Ibráhím verí, že veľkorysá zľava privedie späť čas nevinnosti, kedy sa do reštaurácií chodilo kvôli porozprávaniu sa s kamarátmi a dobrému jedlu, nie kvôli sledovaniu internetu, posielaniu textových správ a vybavovaniu úradných vecí.

Podnik pomenovaný po dedine, v ktorej stojí a ktorá je od Jeruzalema vzdialená asi desať kilometrov, Ibráhím otvoril pred 20 rokmi a na jeho vybudovanie použil výhru v lotérii v Illinois. Mestečko Abú Ghúš je príkladom možného spolužitia Židov s Arabmi. Podáva sa hummus aj grilované mäso, obľúbené u arabských aj židovských klientov.



Hostia mlčky hľadia do smartfónov

Ibráhím je svedkom zmien, ktoré prinášajú smarfóny. Do jeho podniku sa chodilo vždy za kamarátmi, ktorí čulo konverzovali nad jedlom. S novými telefónmi podnik tíchne a Ibráhímovi trhá srdce, keď hľadí na mladý pár alebo skupinu priateľov sediacich mlčky a pozerajúc do obrazoviek svojich prístrojov. Mnohí nič nevnímajú a nakoniec je potrebné im jedlo prihriať. "Technika je určite dobrá vec  ale keď jete a ste s rodinou alebo priateľmi, môžete snáď na pol hodiny všetko nechať a radovať sa z ich prítomnosti i z jedla," hovorí svedok premeny modernej doby.

Ibráhím žil šesť rokov v USA a od návratu propaguje spolužitie Židov a Arabov  Pred tromi rokmi sa nakrátko dostal do Guinnessovej knihy rekordov, keď v jeho podniku pripravili najväčší tanier hummusu a servíroval túto pochúťku na satelitnej parabole. Vchod do podniku je lemovaný články o Ibráhímovi a v jednom rámčeku je aj list, ktorým poďakoval bývalý chicagský starosta Richard Daley za pohostenie, ktoré mu Ibráhím pripravil počas jeho pobytu v Izraeli.

Obhajcovia moderných časov tvrdi , že telefóny napomáhajú informovanosti zákazníkov, ktorí môžu prinesené pokrmy fotiť a internetom o nich informovať iných. Pätina dospelých Američanov sa pri jedle pripája k internetu, zatiaľ čo vo vekovej skupine do 20 rokov tak robí tretina ľudí.

Odovzdajte telefón pri vchode a máte zľavu

Ibráhím nie je jediný, koho napadlo bojovať za pokojné stolovanie zľavami. Za vypnutie telefónov ich ponúkajú aj ďalšie jedálne, aj keď zľavy neposkytujú tak veľké. Niektoré dokonca zakazujú nosiť si telefón dovnútra. Majiteľ taverny a jedálne v Bejrúte Sámir Kurbán otvoril svoje podniky pred rokom a tým, ktorí pri vchode odovzdajú telefóny, poskytuje desaťpercentnú zľavu. Využíva ju tak 40 percent jeho klientov. Ibráhím svoju bezprecedentnou ponukou dostal umenie zliav na novú úroveň. Vie, že z krátkodobého hľadiska to môže priniesť finančné problémy, ale dúfa, že z dlhodobého pohľadu sa to oplatí v podobe nových zákazníkov.

Hagit Necerová pochádza zo severného Izraela a v Abú Ghúši skončila po celodennom programe v Jeruzaleme. "Čo vám to urobí  keď pol hodiny nepoužijete telefón  Prišla som, aby som sa presvedčila, že ten podnik naozaj existuje," povedala. Jej dcéra pred vypnutím telefónu obozretne najprv zavolala manželovi a upozornila ho, že teraz nejakú dobu nebude brať telefón. A oplatilo sa. Keď obe ženy dojedli, dostali účet na 158 šekelov (cca xxx eur). Suma bola ale preškrtnutá a namiesto nej napísané 79 šekelov. "Naozaj nechápem, čo z toho majú (majitelia). Nemôžu uveriť, že to robia s päťdesiatpercentnou zľavou," povedala Necerová.

Ibráhím hovorí, že jeho ponuku zatiaľ využili všetci zákazníci až na jedného člena televízneho štábu, ktorý musel telefonovať pracovne. Podnik zľavu ponúka od začiatku minulého týždňa, a ako dlho vytrv , sa ešte nevie. "Mám veľa nových klientov. Prichádzajú z Jeruzalema i Tel Avivu a všetci sa zhodujú: "Keď jem, telefón mi je na nič," hovorí Ibráhím. Pôvodne chcel telefóny konfiškovať pri vchode, ale ukázalo sa, že to nie je praktické. Ponechal všetko na dohode, ale hostia musia svoje telefóny nielen stlmiť, ale naozaj vypnúť  pretože dovolené nie je ani posielanie textových správ.

Lucie Kučerová, ihned.cz

01 - Modified: 2023-11-09 08:00:00 - Feat.: - Title: NFT Bored Ape sa chcelo vyšvihnúť opäť na vrchol, no event skončil fiaskom. Najmenej 15 ľudí na akcii takmer osleplo 02 - Modified: 2023-08-15 09:22:07 - Feat.: - Title: Skvelý v ťažkých časoch 03 - Modified: 2023-05-11 11:38:46 - Feat.: - Title: Český minister napísal, že Slovákom „vybavil“ zľavu v Lidli. Žiadna akcia sa však nekonala 04 - Modified: 2023-05-03 20:53:32 - Feat.: - Title: Akcie v USA oslabili, predchádzajúce zisky vymazali po vystúpení šéfa Fedu 05 - Modified: 2023-02-02 11:11:12 - Feat.: - Title: Akcie vo svete za január spevnili, americký index pridal 6,6 percenta. Ekonomiku USA recesia zatiaľ nečaká
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:37