15.02.2016, 00:00

Škvarky sú in aj v 21. storočí. Naučte sa ich vyrobiť aj použiť

Škvarky sú in aj v 21. storočí. Naučte sa ich vyrobiť aj použiť

Počas chvíľky pripravíte skvelú škvarková nátierku, za pol hodiny zemiakové placky. Kde vziať domácu masť a škvarky, keď nemáte tú správnu babičku? No predsa doma. Portál idnes.cz prináša návod Denisy Bartošovej, ako na to.

Škvarky: Hotové sú, keď dozlatista opečené plávajú v rozpustenom masti.  Snímka: Robert Tichý


Sadlo odporúčam kúpiť u mäsiara, ideálne aspoň 3 kg, keď už, tak už. A spolu s ostrým nožom sa môžete pustiť do práce. Sadlo je totiž potrebné nakrájať ostrým nožom na kocky veľké približne 1x1 cm, nasypať ich do pekáča a podliať zhruba 100 ml vody, aby sa nepripaľovalo.

Pekáč vložte do stredne vyhriatej rúry a čas od času kocky premiešajte, aby sa nechytali dna a rovnomerne púšťali tuk. Masť, ktoré chcete používať aj na sladké pečenie, nesoľte. Inak už potom môžete pridať soľ a rascu podľa chuti.

Oškvarky sú hotové, keď dozlatista opečené plávajú v rozpustenom masti, ktoré zlejtete cez cedidlo do hrnca.

Ešte teplé oškvarky si už môžete dať pekne s chlebom, časť vložte do čajových hrnčekov, zalejte masťou a nechajte stuhnúť. Až pôjdete napríklad na návštevu k priateľom, môžete ich vziať so sebou ako jedlé darčeky. A samozrejme sadlo aj oškvarky skladujte v chladničke alebo v mrazničke.

Recepty:
Škvarková nátierka, skvelá na chlieb aj hrianky
Oškvarková nátierka. Hotová je za desať minút. Snímka: Robert Tichý

Pochúťku zvanú oškvarky nenechajte zmiznúť zo sveta už len preto, že zo zomletých vyrobíte skvelú nátierku. Pre deti vo vývine, športovcov a aktívne sa pohybujúce ľudí sú skvelou možnosťou, ako si pochutnať, výdatne sa zasýtiť a doplniť energiu. A čo potom škvarková nátierka na hrianke bohato potretá cesnakom.

V prípade oškvarkovej nátierky si radšej rovno do chladničky pripravte väčšiu zásobu, pretože druhý a tretí deň je nátierka pekne uležaná a ešte lepšia. Jej príprava vám pritom zaberie iba 10 minút.

Potrebné ingrediencie: 250 g oškvarkov, 1 vajce uvarené natvrdo, 1 jarná cibuľka, 1 lyžica horčice, soľ a rasca, 8 krajcov chleba, 4 nakladané uhorky.

Na mäsovom mlynčeku oškvarky pomeľte, vajcia olúpte a spolu s cibuľkou nasekajte nadrobno a pridajte ku škvarkom. Vmiešajte horčicu, rascu a soli podľa chuti. Zľahka premiešajte a podávajte s čerstvým chlebom a plátkami nakladanej uhorky.

Zemiakové placky so škvarkami
Zemiakové placky s domácimi oškvarkami iste zvládnete upiecť rovnako dobre ako naše babičky.  Snímka: Robert Tichý

Na prípravu budete potrebovať 10 minút, za ďalšiu štvrťhodinku až 20 minút máte aj upečené. Kolieska z vykysnutého cesta vykrajujte na doske po vzore našich babičiek, teda hrnčekom alebo pohárikom.

Potrebné ingrediencie: 100 ml vlažného mlieka, 1 kocka cukru, 30 g droždia, 250 g strúhaných varených zemiakov, soľ, 300 g polohrubej múky, 250 g nadrobno pokrájaných oškvarkov, 1 vajce, rozpustené masť na potretie a vymazanie.

Do mlieka s cukrom rozdrobte droždie a nechajte vykysnúť kvások. Nastrúhané varené zemiaky osoľte, posypte múkou, pridajte škvarky, vajce a kvások a vypracujte cesto. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na plát hrubý asi 1 cm, nechajte 20 minút kysnúť a vykrájajte z neho kolieska. Tie rozložte na vymastený plech, potrite masťou a pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C dozlatista.


Súvisiace články