StoryEditor

Má podnik, kde varí Master Chef a velí sedliacky rozum. Podnikatelia si ho nevedia vynachváliť

16.11.2017, 14:00
„Pokiaľ sa vám darí, všetci chcú byť s vami. Ak však odrazu z vysokých obratov padnete rapídne dole, precitnutie je ťažké. Musíte hľadať iné cestičky a možnosti“, tvrdí Peter Kútny.

Peter Kútny, hrdý lokálpatriot a rodák z Drietomy, by sa dal pokojne označiť za vizionára. V meste pod hradom Matúša Čáka vybudoval výnimočný projekt Facility System Hub®, ktorý predstavuje moderné administratívno-technologické centrum, ktorého súčasťou je aj reprezentatívna reštaurácia s kaviarňou.

Roky v biznise, veľké výšky a hlboké pády

Na začiatku bola len „jednochlapová“ živnosť. Po čase sa pretransformovala do sro-čky tnTEL s komplexným záberom v oblasti informačných, bezpečnostných a komunikačných systémov, ľudovo povedané „slaboprúdov“.

"Ak vás nezlomí strmhlavý pád a z toho vzniknuté žalúdočné problémy, žiada sa prepnúť výhybku alebo ako sa hovorí „nemôžeš zmeniť veci, zmeň uhol pohľadu“. Potom treba zmeniť ovzdušie, ak je možnosť vycestovať a inšpirovať sa aj v zahraničí."

To všetko sa podpísalo na koncepte, ktorý otvoril v Trenčíne. Veľkým trendom a hudbou budúcnosti je zdieľanie – ekonomiky, vecí, skúseností a aj personálnych zdrojov.

„Vzájomne si pomôžeme a ušetríme. Aj na tejto myšlienke stojí Facility System Hub® , aj preto tu máme coworkingový priestor, aj preto tu máme variabilné zasadacie priestory a konferenčnú sálu, zdieľanú asistentku či lokálny Business Club“, približuje fungovanie priestoru FSH Peter Kútny.

Inšpiráciou v gastronómii mu boli starí rodičia

Vyrastal neďaleko Trenčína, kde mal aj starkých. Práve tí ovplyvnili jeho život a myslenie hlbšie, než by si spočiatku priznával. Na spôsoby ich života si spomenul najmä pri zariaďovaní kuchyne.

„Nechcel som žiadne veľké mrazáky, ani mikrovlnky. Moji starkí mali celý rok jaterničky, pretože boli správne uskladnené – v hrubej vrstve masti v hrnci na masť. Babka masť postupne odoberala a keď narazila na časť s jaterničkami, tak boli v sobotu na obed,“ spomína.

Michal Zajaček

​Rovnako sa vedeli postarať aj o chladenie či iné formy uchovávania a uskladňovania potravín. Dnes to samozrejme nie je obvyklé. Nedajú sa využívať niektoré formy, ako napríklad ľadová jama, či chlad studne, najmä z hľadiska efektivity a hygieny.

Na chladenie potravín však v ich reštaurácii využívajú tie najzdravšie dostupné možnosti. Rovnako sa chladí aj v budove, ktorá sa hrdí tým, že je zelená.

Využívame chladenie za pomoci tepelného čerpania, a preto sa nemusíte v lete báť syndrómov spojených s klimatizáciou, ako sú zapálené oči, bolesti krku a podobne. Pokojne si môžete posedieť u nás v reštaurácii a schladiť sa nielen nápojom,“ smeje sa Peter.

Pri výbere personálu bol striktný. „Čašník, je najdôležitejším spojítkom medzi klientom a kuchyňou. Musí byť dobrý psychológ, humorista a keď je k tomu ešte jazykovo vybavený, to je priam ideálna kombinácia. Potešujúce je, že sme na takého narazili v osobe Paľka Maštalíra“ – dnes hlavného čašníka.

Som žalúdkar, najlepší barometer

Alfou a omegou reštaurácie je však kuchyňa. „Hneď cítim, keď nie je jedlo kvalitne a dobre pripravené,“ hodnotí. Do kuchyne na post šéfkuchára oslovil a následne obsadil Jána Dudu, známeho aj z televíznej relácie Masterchef.

Ján je profesionálom, ktorý sa hrdí prestížnym titulom Master Chef z anglickej organizácie World Master Master Chef society, vďaka ktorému sa zaradil do klubu svetových profesionálov a združenia Aregala.

„Naposledy varil aj pre prezidenta na jeho ceste vlakom. Spravil mu úžasné raňajky, ktoré podávame aj u nás. Hneď si ich objednal aj zvyšok jeho delegácie a odvtedy voláme jednu položku našej raňajkovej ponuky prezidentské raňajky.“

„Janík“, ako ho Peter volá, je práve kuchárom, ktorý používa jednoduchý zdravý sedliacky rozum a nehanbí sa za návrat ku koreňom tradičnej slovenskej kuchyne, samozrejme s aplikáciou moderných gastronomických postupov.

Michal Zajaček

​Do najbližšieho okruhu ľudí z vedenia projektu neodmysliteľne patrí prvý zamestnanec, riaditeľka projektu Iveta Mináriková. Odhliadnuc od toho, že sa ju dva roky snažil dostať pre tento projekt, dnes ju veľmi chváli a nevie si chod FSH bez nej predstaviť.

„Nesklamala ma. Je to človek na pravom mieste.“ RESTAURANT Facility System Hub® je miestom, kde si oddýchne a pookrie každý, veľký podnikateľ, ale aj drobný živnostník. Najmä tí nešetrili chválami na adresu reštaurácie.

„Každý sa chce dobre najesť, byť v peknom prostredí, kde sa dá naviac i komfortne zaparkovať. Prečo by kvalitné reštaurácie mali byť výsadou len tých veľkých? Nikde nie je napísané, že malý živnostník, ktorý si u nás prenajíma stoličku v coworkingu, raz nebude veľkým podnikateľom. U nás nájde zázemie, kontakty, dobré jedlo i kvalitnú kávu,“ teší sa z doterajšieho úspechu Peter.

Vyšlo v spolupráci s:

kavickari.sk

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:19