Lidovky/ Archív Lindy Müllerové
StoryEditor

Jedného dňa vegánstvo nebude možnosť, ale nutnosť, odkazuje food blogerka

05.11.2017, 23:01
Autor:
apeape
Pokiaľ sa bude svetová populácia vyvíjať súčasným tempom, bude musieť skôr či neskôr prejsť na rastlinnú stravu, hovorí food blogerka.

Miluje pálivé jedlá a svoj jedálniček si bez chilli nevie predstaviť. Založila úspešný blog A čo teda ješ ?, hlavne preto, aby na túto otázku už nemusela odpovedať, píšu Lidovky.

"Vegánka som od tej doby, čo som zistila, že zabíjanie zvierat vo veľkochovoch sa nedá nijako ospravedlniť. Vlastne, že žiadne zabíjanie sa nedá ospravedlniť. A že tofu je fakt dobrota," hovorí v rozhovore food blogerka Linda Müllerová.

  • Váš blog, na ktorom zdieľate len vegánske recepty, je veľmi úspešný. Prečo ste sa rozhodli vydať knihu?

To malo hneď niekoľko dôvodov. Som knihofil a vydať vlastnú hrubú a voňavú knižku bol vždy môj sen. Takže keď mi nakladateľstvo Došel karamel ponúklo spoluprácu a veľkú slobodu v tom, ako to celé bude vlastne vyzerať, rada som prijala. Knižný svet je totiž ideálnym priestorom na šírenie vegánstva.

  • Kedy ste sa rozhodli, že sa stanete vegánkou - koľko ste mali rokov? A prečo?

Mala som 23. Vtedy som zistila, že zabíjanie zvierat vo veľkochovoch sa nedá nijako ospravedlniť. Vlastne, že žiadne zabíjanie sa nedá ospravedlniť. A že tofu je fakt dobrota.

  • Stretávate sa často s nepochopením okolia, keď poviete, že ste vegánka?

Ľudia väčšinou len hovoria, že oni by to bez syra nevydržali. Nikdy som sa nestretla s nejakou vyložene hnusnou reakciou. Snáď to neznie ako výzva.

  • Hoci už dnes nie je tak zložité byť vegánom, napriek tomu sa spýtam. Môžete si nakúpiť v bežnom supermarkete a zohnať všetko, čo potrebujete?

Povedzme, že základom veganského jedálnička je ovocie, zelenina, obilniny a strukoviny. To kúpite všade. Avšak supermarkety zistili, že špeciálne vegánske produkty sú veľmi "cool" a ľudí ich chcú kupovať, takže ich je čím ďalej, tým viac.

  • Bez akej suroviny by ste si nevedeli váš jedálniček predstaviť?

Bez ryže. A chilli. A lahôdkového droždia.

  • Máte ambície "obracať" ľudí vo svojom okolí na vegánstvo?

Áno, ale záleží hlavne na tých ľuďoch. Niektorí sú schopní počúvať a zamyslieť sa, niektorí nie.

  • Myslíte, že je možnosť, že by vegáni niekedy prevažovali nad "masožravcov"?

Vegáni ovládnu svet, zvieratá sa premnožia, zelenina začne cítiť bolesť a ľudstvo vymrie kvôli nedostatku bielkovín. Ale vážne - z hľadiska ekológie to nie je možnosť, ale nutnosť. Pokiaľ sa bude svetová populácia vyvíjať existujúcim tempom, bude musieť skôr či neskôr prejsť na rastlinnú stravu.

Morálny aspekt veci bude možno až na druhom mieste, ale verím, že nakoniec to dobre dopadne a ľudia sa naučia ctiť neodňateľné právo na život, ktoré úplne rovnakou mierou patrí všetkým obyvateľom tejto planéty.

  • Čo vás najviac hnevá na súčasnom svete?

Zabíjanie a týranie zvierat, ekologické problémy, svetová chudoba, občianske vojny, genocídy, nedostatočný prístup ku vzdelaniu, nerovné postavenie žien v spoločnosti, sweatshopy, fake news, xenofóbie, brexit a Donald Trump.

  • Sledujete politiku?

Samozrejme. V českom parlamente mi veľmi chýba strana, ktorá by dôrazne obhajovala práva zvierat. Naopak tam vidím dosť ľudí, čo prajú veľkochovom a párkom.

  • Čo by ste si najviac priali?

Svetový mier. Fakt ale.

Kto je Linda Müllerová?

Počas svojho života sa Linda naučila variť, stala sa vegánkou, vyštudovala pedagogickú fakultu, prečítala veľa kníh s dlhými slovami a nechala si narásť dlhé vlasy. Pôvodom je z Teplíc, ale žije v Prahe a učí angličtinu na strednej škole.

V roku 2015 založila food blog A čo teda ješ ?, aby tak raz navždy odpovedala otázku, ktorá ju dovtedy prenasledovala. Krátko nato pozvala ministra poľnohospodárstva na vegánske šúľance s kapustou. Miluje Bláznivú dovolenku a pálivé veci.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:49