StoryEditor

Veľký test cukru: Všetko je presladené. Cukor sme našli v orieškoch, v mäse aj čaji

03.10.2017, 14:37
Podľa štatistík výrazne prekračujeme doporučený denný príjem cukrov.

Môžu za to aj potraviny, pri ktorých ani netušíme, že obsahujú cukor.

Zdá sa to jednoduché. Soľ čakáme v slaných potravinách, cukor v sladkých. Lenže, vo svete priemyselných potravín sa tieto cesty krížia. Dôkazom je zloženie potravín. Soľ sa objavuje vo všetkých sladkých produktoch a cukor aj v tých, ktoré chutia slano. 

Verili by ste, že v chladenom jedle na spôsob "českej číny" je osem kociek cukru a arašidy v cestíčku s príchuťou wasabi obsahujú viac cukru ako slivkové buchty? 

Výsledky testov cukrov v potravinách v MF DNES

Otestovali sme pečivo, dochucovadlá, mliečne výrobky, hotové pokrmy alebo cereálie.

Výsledky nás prekvapili. Dextróza, glukózovo-fruktózový sirup, invertný cukor, maltodextrin.... Cukor je takmer všade a čosto ho je príliš veľa. Preukázali to analýzy, ktoré robili v Štátnom veterinárnom ústave v Prahe. 

Zistili napríklad, že hamburgerová žemla Penam obsahuje takmer dvakrát toľko cukru, ako ho je v Big Macu z  McDonald’s. A hlavne, ukázalo sa, že cukry sú aj tam, kde by sme ich nečakali. V bežnom pečive, v slaných pochutinách aj hotových pokrmoch. Tak isto aj v produktoch, ktoré sú určené deťom. 

V jednom kelímku ovocného jogurtu môže byť až šesť a pol kocky cukru, v raňajkových cereáliách tvoria cukry štvrtinu produktu. Detský nápoj Frappe Frapko je ďalší smutný príklad. Ak podľa návodu rozpustíme štyri lyžičky v štvrťlitri mlieka, bude mať nápoj spolu s laktózou obsiahnutou v mlieku, až 41 gramov cukru. To je takmer polovica odporúčanej dennej dávky.

Rozpustný čaj: 99,7 % cukru

Práve  rozpustné zmesy na prípravu kakaa, kávy alebo čaju priniesli najsladšie výsledky a stali sa cukrovými rekordérmi testu. Obsahovali v priemere 71 percent cukru. Basic Tea Drink Lemon mal dokonca 99,7 percenta cukru!

Nie je to nič prekvapivé, už podľa zloženia týchto produktov je jasné, že ide o skôr o zmes cukru s troškou ochucujúcej zložky. 

Smutné je, že veľa cukru sa nachádza aj v potravinách, ktoré sú spájané so zdravou výživou - v cereáliách, celozrnnom pečive alebo v mliečnych výrobkoch, hlavne dezertoch alebo ochutených jogurtoch. 

Smotanový dezert Termix Kakao obsahuje 18,4 gramu, jogurt  Müller Mix Hawai 20 gramov cukru.

Treba pripomenúť, že tieto cukry, ktoré sa nachádzajú v surovinách na výrobu jogurtov a tvarohov, nie sú zdraviu škodlivé, no treba ich pripočítať do celkového príjmu.

Menej sladké

V každej skupine sme sa snažili nájsť aspoň jeden pozitívny príklad s nižším obsahom cukru. Medzi instantnými nápojmi je to Emco Cappuciino, ktoré je označené za "menej sladké" a skutočne obsahuje päťkrát menej cukru ako ostatné testované instantné nápoje. 

Aj cereálie Emco Biskiti s čokoláou majú  o 30 % menej cukru, ako upozorňujú na obale. Šesťkrát menej cukru ako podobný výrobok od konkurencie majú fazule Heinz Beanz v paradajkovej omáčke bez pridaného cukru, ale je to len preto, že cukor nahradili sladidlá.

Prečo priemysel toľko sladí? 

Potravinársky priemysel pridáva cukor do výrobkov nielen kvôli chuti, ale tiež z najrôznejších technologických dôvodov. Cukor totiž vylepšuje textúru, sušienkám a pečivu dodáva farbu. Pri vyšších dávkach má aj konzervačnú funkciu. 

Potravinári majú ešte jeden dôvod, prečo nešetriť cukrom. Prisladzujú nám, aby sme ešte viac nakupovali ich výrobky. Platí totiž, že čím viac cukru zjeme, tým viac po ňom túžime. 

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 03 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:03