flickr.com
StoryEditor

Odkiaľ pochádza najlepší kaviár? Krajina vás určite prekvapí, nie je to Rusko

30.09.2017, 15:34
Autor:
ČTKČTK
Svet sa to zdráha pripustiť, ale najdelikátnejšie rybie ikry produkujú Číňania, píše server Bloomberg.

Čínu stačí zmieniť v súvislosti s akýmkoľvek potravinárskym produktom a ľudia začínajú byť nervózni. 

Po medzinárodných škandáloch, ktoré zahŕňali mäso nasiaknuté bielidlom, jablčný džus pančovaný nemrznúcou zmesou čí píniové oriešky "nevhodné pre ľudí", je Čína spájaná väčšinou so škodlivým jedlom. Opakujú sa totiž prípady nedostatočnej kontroly kvality potravín. 

No sú aj výnimky. Napríklad spoločnosť Kaluga Queen, která produkuje kaviár asi 480 kilometrov juhozápadne od Šahghaja.

 "Najväčšou prekážkou je nízka dôvera v bezpečnosť čínskych potravín," povedala Lily Liu, marketingová manažérka spoločnosti.

Napriek tomu, čo firma poslala na trh v roku 2006 svoju prvú plechovku s kaviárom, si značka Kaluga Queen začala budovať svoju fanúšikovskú základňu. Momentálne ich kaviáru dáva prednosť 21 z 26 parížskych reštaurácií, ktoré sa pýšia tromi michellinskými hviezdičkami. 

Odborník na morské plody Eric Ripert ho podáva v reštaurácii Le Bernardin v New Yorku. Luthansa ho ponúka pasažierom prvej triedy. Kaviár tejto značky bol súčasťou menu, ktoré sa podávalo v roku 2016 na summite G-20, kde sa zúčastnil aj Barack Obama. 

Stále však platí, že zákazníci spájajú čínske značky s lacnými náhadami, len zriedka sa spomína odkiaľ kaviár Kaluga Queen pochádza. Alexandre Petrossin, viceprezident firmy, ktorá dodáva kaviár, predáva produkty Kaluga Queen vo svojich obchodoch, no na plechovkách nie je uvedená Čína ako krajina pôvodu. 30 gramové balenie vychádza asi na 150 dolárov. 

"Prvé tri roky bolo ťažké predávať čínsky kaviár. Museli sme presvedčiť zákazníkov, že to nie je žiaden lacný produkt. Áno, existuje aj lacný čínsky kaviár, ale to, čo predávame my, je jeden z vôbec najlepších kaviárov na trhu."

Doteraz exportnému trhu s kavriárom dominovalo Rusko a Irán, vďaka ikrám z belugy. Ryba sa však kvôli nadmernému lovu dostala na zoznam ohrozených druhov. Ruské aj iránske ponuky sa zmenšovali a tak trh hľadal nové možnosti. Medzi kavirárových hráčov sa zaradili Japonci, Izraelčania aj Číňania. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 15:10