StoryEditor

Taliani testujú novú delikatesu. Je zdravá, obsahuje veľa bielkovín a najlepšie chutí s rukolou

19.09.2017, 13:40
Autor:
ČTKČTK
Stredozemné more je čoraz teplejšie a rozšírenie Suezského prieplavu otvorilo bránu pre inváziu medúz smerom k brehom Talianska.

Rozšírením medúz pri talianskych brehoch sa už zaoberá aj Európska komisia. Považuje ich za obrovskú hrozbu a turisti sa už boja kúpať v mori. Podľa profesora zoológie Stefana Piraina je už medúz toľko, že sa s nimi Taliani musia naučiť žiť. Napríklad, by ich mali zaradiť do svojho jedálnička, napísal americký The New York Times. 

"Ich počet sa nedá znížiť," domnieva sa profesor Piraino. Podľa neho sa dajú udržiavať iba na určitej hladine. V dôsledku globálneho otepľovania sú talianske moria teplejšie, čo odpudivým morským tvorom vyhovuje, rovnako obľubujú aj znečistené moria, píše NYT. 

Taliansky zoológ založil iniciatívu Go Jelly, jej cieľom je využiť obrovské množstvo medúz, a to pri liečbe nádorov alebo ako zdroj kolagénu. A potom, medúzy sa dajú aj jesť.

Pirainovi pomáha aj jeho manželka, zamestnankyňa Vedeckého ústavu na výrobu jedla Antonella Leoneová. Podľa nej by Taliani mohli prísť medúzam na chuť, tak ako sa to stalo v Číne či v Japonsku. Piraino poukazuje na to, že Taliani sa v minulosti prispôsobili okolnostiam, keď začali spracovávať iný invazívny druh - paradajky. 

Konzumáciu medúz od budúceho roku uľahčí európska právna úprava, ktorá uvoľňuje pravidlá pre distribúciu takzvaných "nových potravín". Talianske ministerstvo zdravotníctva na druhú stranu vyžaduje dôkladný prieskum a testovanie, pretože stredomorské medúzy nie sú rovnaké to tie, ktoré sa jedia v Ázii. 

Vedcov ešte čaká množstvo práce. Už teraz ale vymýšľajú spôsoby ako dosiahnuť, aby boli medúzy gurmánsky atraktívne. Nadviazali spoluprácu s reštauráciou Lo Scacciapensieri v meste Lecce. Ich kuchári skúšajú medúzy vyprážať, grilovať, kombinovať s rukolou či figami. Podľa Piraina má mäso medúz vysoký podiel bielkovín a omega-3 mastných kyselín. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. máj 2024 01:54