10.09.2017, 07:00

TOP sedem potravín, ktoré vyvolávajú hlad namiesto toho, aby zasýtili

Škvŕka vám v žalúdku po dvoch tabuľkách čokolády? Je to celkom bežné, lebo ste zvolili zlú potravinu.

Máte menší pocit viny, keď ste si objednali dva kúsky suši namiesto poriadneho kusu pizze? Nemýľte sa: suši je zložené hlavne z bielej ryže a jeho glykemický index je teda vysoký. Z japonskej kuchyne si radšej vyberte polievku miso a sašimi, bohaté na proteíny - teda sýtiace jedlá.
Zdroj: Pixabay

Mnohé potraviny dokážu prirodzeným spôsobom potlačiť hlad: to sú najmä tie, ktoré sú bohaté na proteíny a spôsobujú, že máme pocit sýtosti.

Iné naopak stimulujú chuť a je lepšie sa ich vyvarovať, píše francúzsky denník Le Figaro. Ako môžu niektoré potraviny vyvolávať hlad namiesto toho, aby zasýtili? Je to dôsledok ich vysokého glykemického indexu: rýchlo zvyšujú obsah cukru v krvi, ktorý veľmi rýchlo zase klesne.

Mechanizmus hladu je stimulovaný poklesom glykémie a to vedie krátko po jedle k známemu škvŕkaniu v bruchu. Niektoré potraviny však môžu tiež byť bez výživných látok a váš hlad neukoja. Prezrite si galériu a zistíte, ktoré potraviny to sú. 

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.