masloDreamstime
StoryEditor

Maslo nie je vhodné jesť každý deň, skúste masť ako súčasť zdravej stravy

06.09.2017, 09:40
Tukom sa mnoho ľudí vyhýba. Najmä pri diéte. Ale práve tuky plnia v organizme dôležité úlohy.

„Sú najdôležitejšou energetickou rezervou, pomáhajú vstrebávať vitamíny rozpustené v tukoch a sú tiež zdrojom esenciálnych mastných kyselín, nevyhnutných pre správne fungovanie tela,“ približuje odborník na zdravú výživu Peter Minárik.

Pozor na vyprážanie a stužovanie

Menej žiadúcim druhom mastných kyselín sú trans mastné kyseliny. Pre ľudí sú škodlivé tie, ktoré vznikajú chemickými reakciami. Napríklad pri vyprážaní alebo pri stužovaní rastlinných olejov.

„Potraviny ktoré ich obsahujú, zvyšujú v krvi cholesterol a podporujú vznik srdcovocievnych chorôb,“ vysvetlil Minárik.
Margarín je jednou potravín, ktoré obsahujú stužené tuky vrátane trans mastných kyselín. A hoci v Európe chýba v súčasnosti živočíšne maslo, riaditeľka dobrovoľného združenia Potravinárska komora Slovenska Jarmila Halgašová vraví, že pre zdravie to nie je pohroma.

„V priebehu rokov výrobcovia investovali do technológií a inovácií receptov. Výsledkom je, že margaríny dnes obsahujú už len veľmi nízke množstvá trans mastných kyselín,“ vysvetlila.

V margarínoch sa v súčasnosti nachádza iba stopové množstvo, čo predstavuje menej ako jedno percento celkového množstva tuku. „Nie je dobré jesť každý deň iba maslo alebo iba margarín. Treba si zvoliť striedanie, kvôli pomeru nasýtených kyselín v tukoch,“ povedal Minárik.

Masť ako súčasť zdravej stravy

Na ľudský organizmus pôsobia priaznivo najmä nenasýtené mastné kyseliny omega tri a omega šesť. Najviac z nenasýtených mastných kyselín sa v jedle vyskytuje kyselina olejová. Mala by byť súčasťou zdravej stravy.

„Znižujú napríklad riziko srdcovo cievnych ochorení a sú podstatnou štrukturálnou súčasťou bunkových membrán,“ priblížil Minárik. Bohatými zdrojmi sú olivový a repkový olej, zo živočíšnych tukov bravčová masť.

Aby bola strava zdravá, mala by byť hlavne pestrá. „Aspoň dvakrát do týždňa zaraďujte do jedálnička ryby. Na tepelnú úpravu jedál používajte rastlinné oleje, najmä olivový alebo repkový“ radí riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Dodáva, že veľmi prospešné sú pre zdravie aj vlašské orechy a podrvené ľanové semienka. V jedálničku by mali byť denne v množstve 20 až 25 gramov. Tie sú bohatým zdrojom najdôležitejších omega tri mastných kyselín, spolu s rybami a semenami repky olejnej.

„Medzi dokázané pozitívne vlastnosti omega tri patria protizápalové účinky, potláčajúce tvorbu krvných zrazenín. Znižujú úmrtnosť: celkovú aj srdcovú,“ povedal odborník na zdravú výživu Minárik. Zdrojom tukov sú takmer všetky potraviny.

Mäso, údeniny, ryby, mlieko, olejniny a semená, orechy alebo strukoviny. „Optimálny denný príjem tukov z celkového energetického príjmu dospelého človeka by mal byť 20 až 30 percent,“ uzavrel Minárik.

01 - Modified: 2017-02-24 14:18:34 - Feat.: 0 - Title: Veľká bitka o maslo. Mali sme ho za obávaného zabijaka, nepriateľ však bol oveľa bližšie 02 - Modified: 2017-08-25 21:38:15 - Feat.: 0 - Title: Zrada v kokosovom oleji. Ešte aj maslo obsahuje menej mastných kyselín, tvrdí lekár
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:34