StoryEditor

Spojili domáci džem a remeselné pivo, z nápadu vznikol unikátny gastrokoncept

01.09.2017, 10:00
Džem vedela kedysi uvariť každá poriadna gazdiná. No dnes väčšina z nás volí jednoduchšiu cestu, namiesto dlhých hodín nad hrncom, kúpi džem v obchode. Dá sa to aj inak, Monika Nogellová povýšila záľubu na biznis.

"Ovocné džemy varím od nepamäti a takmer z každého ovocia," začína rozprávať svoj gastropríbeh Monika Nogellová. Jej manžel Imrich sa venoval pivu a tak sa rozhodli, že skúsia svoje dve záľuby spojiť do jedného netradičného konceptu. Monika uvarila z piva AIPA z pivovaru Stupavar prvý pivný džem: "A výsledok bol vynikajúci. Všetkým, čo vyskúšali džem chutil a to ma posmelilo v ďalšom skúšaní."

Vznikol tak pivný džem, z kvalitného piva, bez pridania ovocia, byliniek, či iných pochutín. V džeme, ktorý pripomínal skôr želé, bol okrem piva iba cukor. "Následne vznikol názov Beermalade, vôbec sa nerodil ľahko..."

Monika skúšala vyrábať džem z rôznych druhov piva. Do dnešného dňa navarila túto pochúťku z ponuky 24 rôznych malých, remeselných pivovarov. Celkovo sa počet druhov vyšplhal na 67. 

"Slováci sú veľmi konzervatívni, potrebujú viac času na to, aby skúsili nové veci. Ak majú radi pivo, berú naše Beermalade ako tuhú formu svojho obľúbeného nápoja a rýchlo si ho obľúbia. A tí ostatní? Tých treba presviedčať, že pivo v tejto forme môže byť zaujímavé a chutné."

Beermalade

Nogellovci sa rozhodli staviť na zaujímavý príbeh a originalitu: "Beermalade sa hodí na vianočku, palacinku, hrianku, k syru, do šalátov, ako marináda na mäso, dá sa z nej variť aj piecť," vysvetľuje Monika. Vymýšľajú stále nové a nové príchute, najnovšie napríklad džem z piva Smoked Porter: "Keď si túto nátierku natriete na chlieb, máte pocit, že je to údená pivná klobása. Nositeľom chute je vždy pivo, z ktorého sa džem vyrába. Najpopulárnejšou stále zostáva tá, pri ktorej sa celý náš príbeh začal - Beermalade Stupavar AIPA. "

Už dva roky sa snažia priblížiť svojim zákazníkom, cestujú po Slovensku, organizujú ochutnávky a zúčastňujú sa rôznych pivných festivalov. Pred desiatimi mesiacmi otvorili vlastný podnik - Džemovar a pivotéku v Rusovciach, kde vyrábajú a predávajú Beermalade. "Môj manžel je BJCP Beer Judge, jeden z dvoch na Slovensku a robí riadené degustácie pív." Samozrejme, pivo vždy kombinujú s džemami. 

Ich originálne výrobky oceňujú aj odborníci. V roku 2016 získala ich značka ocenenie Objav roka od Slovenskej pivovarníckej akadémie. 

V súťaži Great Taste Award 2017 zaujali ich dve príchute džemov - Stupavar Ameriacan IPA a Donovalský pivovar Hajlander získali jednu hviezdičku. 

01 - Modified: 2016-11-06 21:48:37 - Feat.: 0 - Title: Sú mladé, šikovné a mali nápad. Tieto Slovenky prerazili v gastro biznise
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-04-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Mníšky si v španielskej svätyni otvorili bar. K pivu dávajú aj Božie slovo
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:48