Pixabay
StoryEditor

Nový nepriateľ zdravej výživy. Lektín je novodobý lepok

14.08.2017, 15:15
Autor:
sansan
Lepok, mliečne výrobky, tuky. Je ťažké udržať krok s tým, čo je najnovším nepriateľom zdravej výživy.

Lektín je novodobý strašiak a treba sa mu vyhnúť, také sú najnovšie fámy, ktoré šíria propagátori zdravej výživy, informuje The Independent

Počet vyhľadávaní pojmu "lektín" na Googli sa od minuloročného leta naďalej zvyšuje, keďže sa šíria články o tom, že spôsobuje zvýšenie telesnej hmotnosti a zápalové poškodenia čriev.

Vysoké množstvo môže uškodiť, ale...

Potraviny vrátane obilnín, najmä celozrnných, strukovín, orechov, baklažánov, paradajok, zemiakov, paprík, mliečnych výrobkov a vajec, obsahujú lektíny.

Hovorkyňa britskej dietetickej asociácie Megan Rossiová vysvetľuje, že vysoký príjem lektínov by mohol spôsobiť ujmu, ale zjedenie škodlivého množstva je dosť ťažké. "Pokiaľ sú potraviny pripravené správne, lektíny nie sú pre väčšinu ľudí problémom. Ak človek jedáva varené strukoviny a celozrnné obilniny, tieto nízke hladiny lektínov v pohode toleruje," hovorí.

Len s odbornou pomocou

Vylúčiť lektíny zo stravy sa odporúča ľuďom, ktorí majú problémy s trávením. Ale je to proces, ktorý by sa mal začať len s pomocou vyškoleného zdravotného odborníka, ako je lekár alebo dietetik.

Diskusia o lektíne pripomína honbu na lepok. A to aj napriek tomu, že nedávna štúdia dokázala, že obmedzovanie pšeničných proteínov je pre tých, ktorí k tomu nemajú vážny zdravoný dôvod, škodlivé.  "Podobné diskusie navyše vynechávajú skutočnosť, že len veľmi málo potravín je perfektných," dodáva Rossiová.

"Obmedzovanie skupín potravín v strave, ako sú mliečne výrobky,  bez doporučenia odborníka, výrazne zvyšuje riziko nedostatkov vo výžive," varuje.

Zdravotné prínosy spojené s potravinami obsahujúcimi lektíny, ktoré sú plné vlákniny a antioxidantov, zďaleka prevyšujú nad negatívnymi účinkami stopových množstiev lektínov pre väčšinu ľudí. "Majú tiež potenciálne protizápalové a protinádorové účinky. Vzhľadom na to je vylúčenie všetkých lektínov v strave nielen takmer nemožné, ale tiež nijako prospešné".

Ideálne Stredozemie

Ideálnou stravou je podľa Rossiovej tá zo Stredomoria. "Stredomorská strava s vysokým obsahom čerstvej zeleniny, ovocia, celozrnných potravín, orechov, semien a extra panenského olivového oleja sa všeobecne považuje za zlatý stravovací štandard," vraví.

"Pozorovania na vzorke viac ako 4 miliónov ľudí zistili, že zvýšené dodržiavanie stredomorskej stravy súvisí s osempercentným znížením počtu úmrtí zo všetkých príčin, ako aj s 10 percentným znížením počtu ochorení srdca." A obsahuje veľa potravín, ktoré sú bohaté na lektíny.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 10:41