27.07.2017, 17:45

Ľadová káva verzus horúca káva. Odborníci majú jasnú odpoveď, ktorá je zdravšia

Letné horúčavy sú v plnom prúde a hocikto sa ochladzuje tým, že si dopraje kávu v ľadovej podobe. Neničí však chladná teplota pozitívne vlastnosti kávy?

Ľadová káva verzus horúca káva. Odborníci majú jasnú odpoveď, ktorá je zdravšia
Zdroj: Pixabay

Túto otázku položil odborníkom server Health.com.

Neexistuje viac osviežujúci spôsob, ako si v parnom dni dopriať dávku kofeínu, než usrkávať ľadovú kávu. Ale zatiaľ čo mnoho ľudí mení šálku horúcej kávy za ľadovo vychladený nápoj, kladie si otázku: Zaistí im studená káva rovnaké zdraviu prospešné látky ako jej horúca verzia? Stručná odpoveď znie áno.

Pridanie ľadu do kávy s najväčšou pravdepodobnosťou nijako nezmení bioaktívne zložky, ktoré sa horúcej káve postarali o jej zdravú reputáciu, hovorí Frank Hu, profesor epidemiológie a zdravej výživy na Harvardovej škole verejného zdravia T.H. Chana.

"S pitím kávy je spojená široká škála zdravotných výhod," upozorňuje doktor Hu, ktorý sa dlhodobo venuje práve štúdiu kávy. "Mnoho zásadných štúdií ukázalo, že pravidelné pitie kávy je spojené so zníženým rizikom rozvoja cukrovky druhého typu, srdcových chorôb, neurodegeneratívnych ochorení a predčasného úmrtia. Je tiež spájané so zlepšením poznávacích funkcií a znížením rizika depresie," dodáva.

Presný mechanizmus, ako tieto zázraky káva dokáže, nie je známy. Vedci ale predpokladajú, že súvisí s vysokým množstvom antioxidantov, polyfenolov a minerálov v káve.

Jeden typ má zdravotnú výhodu

Ale zatiaľ čo má káva rovnaký nutričný profil bez ohľadu na to, akú má teplotu, jeden špecifický typ studeného kávového nápoja má zdravotnú výhodu pred horúcou kávou jednoducho preliatou cez ľadové kocky, alebo uloženou k vychladnutiu do chladničky. Ide o studený nápoj, ktorý vzniká lúhovaním mletej kávy v studenej vode, čo zvyčajne trvá celý deň.

Vzniknutá tekutina je menej kyslá než bežná káva, a teda menej zaťažuje zažívací systém. Zvlášť u ľudí trpiacich pálením záhy či s citlivým žalúdkom, uvádza profesorka Bostonskej univerzity Joan Salge Blakeová, autorka knihy Nutrition & You (Výživa a vy).

Vďaka zníženej kyslosti pripadá tento studený nápoj mnohým ľuďom chutnejší a necítia potrebu maskovať horkosť kávy smotanou alebo mliekom a cukrom, čím ho zmenia na kalorickú bombu.

Viac kofeínu

Nápoj z kávy lúhovanej za studena má však vyššiu koncentráciu kofeínu ako bežná káva - či už tá horúca, alebo ľadová. Ak ste citlivejší na kofeín, môžete byť po káve lúhovanej za studena viac nepokojní alebo mať problémy so spánkom, ak si ju doprajete v neskoršiu dennú dobu, dodáva profesor Hu.

Ale ak ho dokážete zvládnuť, potom vyšší obsah kofeínu nie je nevyhnutne zlý, a vlastne niektoré zdravotné účinky sú spojené priamo s kofeínom a nie s antioxidantmi a ďalšími látkami obsiahnutými v káve, uviedol Hu. Ide napríklad o pozitívny efekt na kognitívne funkcie a znížené riziko neurodegeneratívnych chorôb, ako je Parkinsonova choroba.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.