StoryEditor

Cukrovary sa pred reformou konsolidovali

07.03.2006, 23:00

Brusel obmedzí dotácie na cukor a Slovensku pre nastávajúcu sezónu zníži kvótu o devätinu na 183,23 tisíca ton. Kým pred štrnástimi rokmi na Slovensku existovalo deväť cukrovarov, dnes zostali štyri a po ohlásenom zatvorení cukrovaru v Rimavskej Sobote budú cukor vyrábať len tri závody.
Cukrovary aj farmári sa na útlm pripravujú. Na Slovensku podnikajú tri cukrovarnícke skupiny, po jednej z Rakúska, Nemecka a Francúzska. Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že Slovensko sa s európskou cukrovou reformou vyrovná konsolidáciou odvetvia. Jej výsledkom je zatváranie niektorých cukrovarov a presúvanie ich výroby do sesterských závodov.

Presúvanie výroby
Zatvorenie cukrovaru u nás ohlásili Rakúšania. Spoločnosť Slovenské cukrovary, patriaca do rakúskej skupiny Agrana, zatvorí cukrovar v Rimavskej Sobote a celú svoju produkciu presunie do cukrovaru v Seredi. Spoločnosť tvrdí, že v Seredi počas tohto a budúceho roka zvýši produkciu tak, aby spoločnosť vyrobila toľko cukru, koľko jej prináleží v rámci rozdelenia národnej kvóty pre jednotlivých výrobcov.
Konsolidácia cukrovarníckeho odvetvia sa začala ešte pre spustením zmeny cukrového režimu v únii. Spoločnosť Považský cukor, patriaca pod nemecký Nordzucker, pohltila výrobu sesterského Trnavského cukrovaru. Predseda Predstavenstva Považského cukru Ivan Kardoš tvrdí, že zatvorenie závodu v Trnave nesúviselo s blížiacou sa cukrovou reformou, ale išlo "o zefektívnenie výroby v rámci skupiny a zvýšenie výroby v Trenčianskej Teplej".
Treťou veľkou cukrovarníckou skupinou pôsobiacou na Slovensku je Eastern Sugar s francúzskym kapitálom. Skupina ovládajúca cukrovar v Dunajskej Strede a ďalšie štyri cukrovary v Česku a Maďarsku, zatiaľ neoznámila, ako sa jej závodov dotkne cukrová reforma.

Zakázaný vývoz
Kvóty na výrobu cukru nie sú novinkou, no doteraz neboli pre cukrovary neprekonateľným problémom. Výrobcovia mohli totiž časť produkcie vyrobenej nad rámec administratívnych limitov vyvážať mimo Európskej únie. Vývoz cukru z dotovanej Európy na svetové komoditné trhy však odporuje novým pravidlám Svetovej obchodnej organizácie, ktoré začnú platiť už o niekoľko dní.
Jedným z mála riešení, ktoré cukrovarom pri prekročení produkčných kvót zostanú, je predaj cukru firmám mimo potravinárskeho priemyslu. Cukor sa dá využívať napríklad v chemickej výrobe.

Repa pre chémiu
Na cukrovary sú nadviazané takmer štyri stovky dodávateľov cukrovej repy. Farmári pestujú repu na ploche vyše 32-tisíc hektárov. Predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Ondrej Laco tvrdí, že farmári ešte nemajú od cukrovarov potvrdené kontrakty na nastávajúcu sezónu. "Podľa predbežných rokovaní majú cukrovary záujem vyrábať kvótovaný cukor. Kvóty sú o dvanásť percent nižšie ako vlani," povedal Laco.
Farmári vkladajú nádeje do výroby benzínu a nafty s prímesou výťažkov z poľnohospodárskych plodín. "V repe je ťažká šťava vhodná na pálenie bioetanolu a na použitie v chemickej výrobe," upozornil Laco.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 00:56