StoryEditor

Manažéri Herosu pred súdom

28.11.2006, 23:00

Za veľkého záujmu verejnosti sa včera začal súdny proces so štyrmi obvinenými bývalými manažérmi skrachovaného nemeckého prevozcu peňazí Heros.
Na lavici obžalovaných sa ocitol zakladateľ Herosu Karl-Heinz Weis, ktorý pred súdom priznal vinu. Ako HN informoval vrchný prokurátor Manfred Knothe, okrem neho sú obžalovaní aj prokurista Bernd Köller, šéfovia dvoch pobočiek Raimer Weingertner a Manfred Diel. Podľa jeho informácií zatiaľ nie je jasné, kedy sa proces skončí, pretože súd nariadil tridsať rokovacích dní.
Podľa denníka Financial Times Deutschland manažéri spreneverili peniaze asi tisícky firiem vo výške zhruba 250 miliónov eur, v prepočte 8,9 miliardy korún.
Celý prípad pripomína kriminálku, pretože v nej hrá úlohu aj podplácanie a vydieranie. Vedenie Herosu totiž použilo peniaze aj na podplácanie zamestnancov, ktorí o sprenevere vedeli a chceli sa na "výnosnom obchode" priživiť. Jednou z nich je zamestnankyňa dcérskej firmy Herosu, ktorá manažérov vydierala. Proces s ňou sa podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung začína dnes.
Heros oznámil 20. februára konkurz. V priebehu vyšetrovania sa zistilo, že stopy podvodu mieria aj na Slovensko. Kým stopercentná dcéra Herosu -- Heros Security SK -- normálne podnikala, úplne opačnú úlohu zohrala spoločnosť FYA-Solution, ktorá má podľa obchodného registra sídlo v Bratislave. Zhodou okolností na rovnakej adrese ako Heros Security SK.
FYA-Solution mala Herosu posielať predražené faktúry za náhradné diely pre opancierované autá a peniaze potom zinkasovali spoločníci. Podľa registra ide o Köllera, vedúceho pobočky v južnom Nemecku a prokuristu slovenského Herosu Jensa Rucka a Ingrid Weisovú, manželku zakladateľa Herosu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 12:04