StoryEditor

V nemeckej farmaceutike vzniká nový gigant

13.03.2006, 23:00
Nemecký farmaceutický priemysel čakajú zmeny. Koncern Merck chce prevziať svojho konkurenta Schering a včera ohlásil hotovostnú ponuku v hodnote 14,6 miliardy eur. Ide tak o prvú veľkú akvizíciu v nemeckom farmaceutickom sektore a znamená výrazný krok smerom k jeho konsolidácii.

Nemecký farmaceutický priemysel čakajú zmeny. Koncern Merck chce prevziať svojho konkurenta Schering a včera ohlásil hotovostnú ponuku v hodnote 14,6 miliardy eur. Ide tak o prvú veľkú akvizíciu v nemeckom farmaceutickom sektore a znamená výrazný krok smerom k jeho konsolidácii.
Šéf Scheringu Hubertus Erlen ubezpečil, že spoločnosti zatiaľ nerokujú a ponuku Mercku považuje za príliš nízku. "Ponuka nie je v záujme našich akcionárov a neodzrkadľuje skutočnú hodnotu Scheringu," povedal pre denník Handelsblatt. A dodal, že akcionárom odporučí odmietnuť ponuku. Naproti tomu Merck tvrdí, že s vedením Scheringu rokujú, no rozhovory nepriniesli želané výsledky.

Skepsa analytikov
Merck potvrdil, že ponúka 77 eur za akciu, čo podľa agentúry Reuters hodnotí koncern zhruba na 15 miliárd eur, čiže približne 15 percent nad burzovou hodnotou. Handelsblatt uvádza, že akcie Scheringu v piatok zatvorili obchodovanie na frankfurtskej burze s kurzom 66,86 eura, hoci po zverejnení ponuky včera vzrástli o 23 percent na 82,15 eura.
Naproti tomu Merck zaznamenal pokles o 2,6 percenta kvôli obavám, že by konkurenta mohol preplatiť. "Nerozumiem, prečo by niekto zaplatil tak veľa za spoločnosť, ktorej potenciál rastu nedosahuje ani len priemernú hodnotu," povedal pre Reuters Martin Possienke zo spoločnosti Equinet. Zároveň dodal, že Schering po roku 2008 nevykáže výraznejší rast pre nedostatok nových liekov.
Analytici nevylučujú ani konkurenčnú ponuku od iného koncernu alebo od finančných investorov, keďže tak dostanú možnosť nazrieť do účtovných kníh Scheringu. No nepredpokladajú, že by väčšina v akvizícii aj pokračovala. Niektorí očakávajú záujem zo strany švajčiarskeho Novartisu, ktorý už so Scheringom spolupracuje na experimentálnom lieku proti rakovine.

Nový gigant na obzore
Ponuka Mercku znamená to prvý výraznejší krok ku konsolidácii nemeckého farmaceutického priemyslu od roku 1998, keď nemecký koncern Hoechst spojil svoju farmaceutickú divíziu s francúzskym Rhone-Poulenc a vytvoril Aventis. Ten sa v roku 2004 spojil s francúzskym Sanofi a vytvoril Sanofi-Aventis.
Zo spojenia dvoch podobne veľkých farmaceutických spoločností Merck a Schering by vznikol najväčší nemecký koncern, ktorý podľa Financial Times Deutschland prekoná súčasnú jednotku Bayer a dvojku Boehringer. Nový koncern vykáže ročný obrat 11,2 miliardy eur, z čoho z výroby liekov by pochádzalo zhruba 9,2 miliardy eur.
Merck očakáva z akvizície ročné úspory 500 miliónov eur, hoci akvizícia aj bez úspor zvýši výnosy z akcií v porovnaní s minulým rokom minimálne o 10 percent. Merck zároveň oznámil, že urobí všetko pre to, aby si zachoval úverový rating investičného stupňa a pozorne zváži kompenzácie pre vlastníkov dlhopisov v hodnote 500 miliónov eur.
Merck mieni financovať akvizíciu kombináciou disponibilných prostriedkov, úvermi a zvýšením kapitálu. V prvej etape nastúpia vlastné prostriedky a premosťovací úver od bánk Bear Stearns, Deutsche Bank a Goldman Sachs. Posledné dve uvedené inštitúcie sú zároveň aj poradcami a koordinátormi akvizície. Scheringu má radiť investičná banka Morgan Stanley.
V druhej etape akvizície nastúpi zvýšenie kapitálu, ktoré podľa Mercku dosiahne 500 miliónov až štyri miliardy eur v závislosti od vývoja ponuky. Merck môže počítať aj s podporou 130 spoločníkov z rodiny von Merck, ktorí vlastnia celkovo 73 percent a na akvizíciu mienia prispieť asi miliardou eur.

Merck a Schering sú približne rovnako veľké spoločnosti. Merck má podľa denníka Die Welt hodnotu takmer 16 miliárd eur, zamestnáva 29-tisíc ľudí a vlani vykázal obrat 5,9 miliardy eur, kým Schering s 25-tisíc zamestnancami dosiahol obrat 5,3 miliardy eur. Farmaceutická divízia Mercku prispela k celkovému výsledku sumou 3,9 miliardy eur, čiže zhruba rovnako ako v prípade konkurenčnej firmy. Zvyšok obratu pochádza z chemickej divízie, ktorá vyrába napríklad tekuté kryštály pre obrazovky.
Nový koncern bude ponúkať širokú paletu produktov. Schering sa v posledných rokoch etabloval ako špecialista na antikoncepciu, hormonálne produkty a lieky proti nervovým ochoreniam. Merck patrí k popredným výrobcom generík a originálnych liekov pri poruchách krvného obehu a pri cukrovke. Spoločnosti sa budú dopĺňať najmä vo vývoji liekov proti rakovine, kde Merck boduje so svojím novým liekom Erbitux.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 10:22