StoryEditor

Šramko:Zrušenie tendra na eurokampaň ma prekvapilo

04.07.2007, 15:50
Autor:
TASRTASR
Zastavenie vyhlásenej verejnej súťaže na informačnú a komunikačnú kampaň o zavedení eura v SR Úradom pre verejné obstarávanie guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka prekvapilo.

"Ja som veľmi prekvapený, že je možné zrušiť tender za takýchto podmienok," uviedol po dnešnom rokovaní vlády SR.
Metóda súťažného dialógu, ktorú Ministerstvo financií (MF) SR chcelo v tendri použiť, síce nie je podľa Šramka úplne najpoužívanejšia metóda, ale v tomto prípade ju považuje za najvhodnejšiu. Nejde totiž o bežný tender. "Ja osobne považujem tie podmienky za úplne korektné, úplne transparentné," vyhlásil guvernér.
Zaujímavá je aj skutočnosť, pokračoval Šramko, že námietku voči podmienkam tendra podala na ÚVO spoločnosť, ktorá ani nebola jeho účastníkom. Podľa jeho informácií sa totiž samotní účastníci tendra na obsahu verejnej súťaže s ministerstvom dohodli.
Guvernér NBS dúfa, že komunikačná agentúra napokon nebude vybraná priamym zadaním. "Ten proces treba ukončiť, dúfajme, že to niekto nesmeruje k tomu, aby to takto išlo, pretože celý ten proces sa mi zdá trochu zvláštny," upozornil Šramko. Situáciu okolo výberu agentúry však ešte z časového hľadiska nepovažuje za kritickú, pričom očakáva, že ministerstvo zorganizuje nový tender v krátkom čase. "Predpokladám, že nabralo isté skúsenosti, dôsledkom čoho bude, že sa vypíše tender, ktorý sa konečne dotiahne do konca a začne sa na tom normálne pracovať," dodal Šramko.
ÚVO vo svojom minulotýždňovom rozhodnutí akceptoval námietky spoločnosti Renesans na vyhlásenú zákazku Infokampaň pre verejnosť o zavedení eura v SR, ktorej obstarávateľom bol rezort financií. Navrhovateľ pritom namietal proti kritériu, v rámci ktorého sa mala posudzovať aktívna účasť zúčastnených uchádzačov na procese súťažného dialógu. Úrad námietky akceptoval, keďže namietané kritérium podľa ÚVO nezaručuje výber ekonomicky najvýhodnejšej ponuky a smeruje len k hodnoteniu aktivity uchádzačov počas vedenia súťažného dialógu.
Rezort financií toto rozhodnutie rešpektuje a vo veľmi krátkom čase pripraví a zabezpečí transparentné obstaranie komunikačnej agentúry plne v súlade so zákonom, reagoval v utorok pre TASR splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát. Samotná informačná kampaň sa pritom podľa neho začne až v roku 2008 a jej najintenzívnejšia časť bude prebiehať v 2. polroku budúceho roka.
Jeden tender na informačnú a komunikačnú kampaň už muselo MF zrušiť, a to 9. mája tohto roka. Dôvodom bolo, že po zverejnení oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania zaregistrovalo ministerstvo početné signály od subjektov pôsobiacich na reklamnom a mediálnom trhu, ktoré svedčili o nejednoznačnej interpretácii stanovených kritérií na účasť subjektov vo verejnej súťaži. Druhý tender, ktorý teraz ministerstvo musí opäť zrušiť, bol vyhlásený 15. mája.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 23:02