StoryEditor

Elektrárne musia nájsť 82 miliárd

23.10.2007, 00:00
Slovenské elektrárne našetria v najbližších šiestich rokoch na investície vyše 82 miliárd korún. Peniaze zarobia predajom elektriny, ale aj škrtaním nákladov a reštrukturalizáciou dlhov.

Vyplýva to zo včera podpísanej zmluvy na úver v sume 27,3 miliardy korún, ktoré si Slovenské elektrárne požičajú od konzorcia deviatich svetových a slovenských bánk. Peniaze použijú na financovanie svojho 110-miliardového investičného plánu. "Je to najvyšší biznisový úver v histórii Slovenska. Veríme, že je dostatočný a zvyšok zabezpečíme z interných zdrojov," potvrdil šéf Slovenských elektrární Paolo Ruzzini.
Peniaze na Mochovce
Slovenské elektrárne chcú na Slovensku do roku 2013 preinvestovať 110 miliárd korún. Investičný plán počíta s modernizáciou vodných a tepelných elektrární, budovaním malých vodných elektrární, zvyšovaním výkonu a bezpečnosti na existujúcich jadrovkách, ale hlavne s dobudovaním tretieho a štvrtého nukleárneho bloku v Mochovciach. Tie by mali elektrárne vyjsť na 62 miliárd korún. "Úver je určený na financovanie investícií, časť z neho použijeme aj na dostavbu Mochoviec," povedal hovorca spoločnosti Juraj Kořiva. Koľko peňazí z úveru presne na tento projekt pôjde, zástupcovia spoločnosti nezverejnili.
"Sme plne rozhodnutí dodržať program, ktorý sme definovali v našom rozvojovom pláne. Chceme, aby spoločnosť bola konkurencieschopným a spoľahlivým hráčom na trhu," hovorí Ruzzini. Ako však naznačili zástupcovia elektrární minulý týždeň, od niektorých investícií môžu upustiť, ak nebude štátom zaručená stabilná legislatíva a transparentný regulačný rámec na ochranu investícií.
Výška úveru znamená, že elektrárne budú musieť nájsť v najbližších šiestich rokoch vyše 82 miliárd z vlastných zdrojov. Akcionári elektrární, štát a Enel majú dohodu, že do roku 2010 sa nebudú zo spoločnosti vyberať žiadne dividendy. Zvyšok chce vedenie elektrární získať z cash flow - efektivizáciou nákladov, manažovaním starých dlhov či z odpisov existujúceho majetku. Časť chcú získať aj od štátu - ten elektrárňam musí vyplatiť ešte šesť miliárd korún za staré dlhy.
Pomôcť by im mal aj cenový vývoj - elektrina v celej Európe výrazne dražie, čo bude firme v budúcich rokoch zvyšovať tržby. "Samozrejme, môžeme sa obrátiť na trh neskôr," pripustil možnosť ďalšieho úveru finančný riaditeľ elektrární Radovan Okenka s tým, že situáciu prehodnotia v roku 2010 či 2011, keď sa splatia staršie úvery elektrární. Spoločnosť by totiž v najbližších rokoch aj kvôli investičným ratingom nemala prekročiť priemernú ročnú zadlženosť 33 miliárd korún.
Rekordný úver
Elektrárne budú najvyšší úver v biznis histórii Slovenska splácať sedem rokov, s úrokovou sadzbou pohybujúcou sa niekde medzi štyrmi a piatimi percentami. "Vďaka zníženiu zadlženosti a zvýšeniu investičného ratingu sme získali mimoriadne výhodné úrokové podmienky - referenčná úroková sadzba plus 0,325 percenta ročne," hovorí Okenka. Referenčnou sadzbou je Euribor, založený na priemerných úrokových sadzbách, za ktoré si banky v eurozóne požičiavajú medzi sebou. Ako dodal, výhodné podmienky sa zástupcom elektrární podarilo vyrokovať aj preto, lebo za posledného pol druha roka sa im podarilo znížiť zadlženosť firmy z 33,7 miliardy na menej ako dvadsať miliárd korún. Ratingová agentúra Fitch zmenila v apríli 2007 rating elektrární z BB+ na BBB-, čím sa firma dostala zo špekulatívneho do investičného pásma.
Úver poskytne konzorcium deviatich bánk ING Bank, Caylon, Mizuho Corporate Bank, Intesa Sanpaolo, KBC Bank, Slovenská sporiteľňa, Komerční banka Praha, Komerční banka Bratislava a Dexia Banka.

Je to najvyšší biznisový úver v histórii Slovenska
šéf Slovenských elektrární Paolo Ruzzini

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 14:38