StoryEditor

SR zaostáva v prístupe k širokopásmovému internetu

03.12.2007, 11:55
Autor:
TASRTASR

V Európskej únii (EÚ) má 54 % domácností prístup k internetu. Širokopásmový internet má 42 % domácností. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú dnes zverejnil Európsky štatistický úrad Eurostat. Štatistika zahŕňa údaje z 26 krajín EÚ, nakoľko informácie o Malte nie sú k dispozícii.
Najviac domácnosti s internetom sa zistilo v Holandsku (84 %), Švédsku (79 %) a Dánsku (78 %), naopak, najmenej v Bulharsku (19 %), Rumunsku (22 %) a Grécku (25 %). Na Slovensku má internet 46 % domácností, čím sa SR zaraďuje na 15. miesto v tabuľke. V porovnaní s predchádzajúcim rokom došlo k značnému posunu, pretože vtedy malo Slovensko s 27 % po Rumunsku, Bulharsku a Grécku najmenej takýchto domácností.
SR však aj naďalej výrazne zaostáva z hľadiska prístupu k širokopásmovému internetu, keď ním disponuje len 27 % domácností, čo je po Grécku, Rumunsku, Bulharsku, Cypre a Taliansku najnižší údaj.
Eurostat takisto skúmal, aké aktivity užívatelia internetu už uskutočnili. Zo získaných údajov vyplýva, že 57 % použilo vyhľadávače, polovica poslala mail s prílohou, 30 % užívateľov odstránilo vírus zo svojho počítača, 27 % si stiahlo a inštalovalo softvér z internetu. Približne štvrtina sa zapojila do chatu a 15 % využilo internet na telefonovanie. Jeden z desiatich užívateľov si vytvoril webovú stránku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 14:15