StoryEditor

Vystúpiť z druhého piliera? Stačí tlačivo

02.01.2008, 23:00
Písomné oznámenie s úradne osvedčeným podpisom ukončí vaše sporenie v druhom dôchodkovom pilieri. Od prvého januára je totiž druhý pilier otvorený na obdobie šiestich mesiacov. Dá sa z neho nielen vystupovať, ale doň aj vstúpiť.

"Klient, ktorý chce vystúpiť z druhého dôchodkového piliera, musí vypísať žiadosť do Sociálnej poisťovne. Tá nám len oznámi, že už nie je sporiteľom v pilieri," povedal predseda Asociácie DSS Peter Socha.
Výstup do sto korún
Z pohľadu klienta teda stačí, ak si z internetovej stránky spomínané tlačivo vytlačí, vyplní ho a podpísané doručí do pobočky Sociálnej poisťovne. Podpis však musí byť úradne osvedčený notárom, obvodným úradom alebo obcou. Za overenie zaplatíte do sto korún.
Písomné oznámenie môžete doručiť osobne, ale aj poštou. "Sporiteľ môže adresovať svoju žiadosť do ktorejkoľvek pobočky," informuje vedúca oddelenia komunikácia s médiami Sociálnej poisťovne Magdaléna Sedláčková.
Po dodaní tlačiva poisťovňa automaticky oznámi dôchodkovej správcovskej spoločnosti, že už nie ste jej klientom. "My s klientom neprichádzame vôbec do kontaktu, čo nepovažujem za správne riešenie," hovorí Socha.
DSS-kám po výstupe klienta vznikne povinnosť previesť jeho doteraz našetrené peniaze na účet do Sociálnej poisťovne. Má na to lehotu troch dní.
DSS-ky sú pripravené
Dôchodkové spoločnosti sa na otvorenie druhého piliera pripravili pomerne rovnako. Žiadnu masovú kampaň nepripravujú, k zákazníkom chcú pristupovať individuálne.
"Keďže sporenie na dôchodok je mimoriadne osobná a citlivá záležitosť, budeme klientov oslovovať prostredníctvom našich vysokokvalifikovaných, skúsených a spoľahlivých finančných poradcov. Odpovede na otázky zodpovedajú aj naši operátori Kontaktného centra," informuje hovorkyňa ING Katarína Dobrovodská.
Nezaostávajú ani ďalšie, ktoré do svojej kampane zakomponovali aj rôzne informačné materiály. "Pripravili sme pre svojich klientov a zároveň aj sprostredkovateľov informačné materiály o fungovaní druhého piliera, kde sporiteľov informuje aj o výhodách sporenia si na dôchodok v druhom dôchodkovom pilieri a zároveň o dohľade nad bezpečnosťou úspor v ČSOB, d. s. s. V rámci zmien v pilieri boli vyškolené všetky naše predajné siete, vrátane call centra," dodáva predsedníčka Predstavenstva ČSOB, d. s. s. Tatiana Balážová.
Napriek možnému prilákaniu nových sporiteľov obrovské reklamné kampane sa nechystajú. "Veľké reklamné kampane na oslovenie nových ľudí od dôchodkovských správcovských spoločností neočakávam. Čo sa týka asociácie, tak pravdepodobne spustíme komunikačnú kampaň," povedal Socha. Dôchodkové správcovské spoločnosti veľký prílev ľudí neočakávajú, keďže na trhu už nie je veľa priestoru.
Odlev sporiteľov neznámy
Počet sporiteľov, ktorí opustia druhý dôchodkový pilier, ešte nie je známy. Asociácia aj spoločnosti sa však obávajú výraznejšieho odlevu, keďže podľa zákona o sociálnom poistení sa po novom predĺžila minimálna lehota sporenia. "Predpokladáme, že z druhého piliera vystúpi maximálne päť percent sporiteľov, predovšetkým z dôvodu predĺženia minimálneho obdobia sporenia z 10 na 15 rokov," ozrejmuje Balážová. Ministerstvo práce po tom, čo otázku výstupov z druhého piliera otvorilo, očakávalo taktiež päť percent ľudí, ktorí by mohli vystúpiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:34