StoryEditor

Problém silnejúceho eura by mohla vyriešiť intervencia na devízových trhoch

21.11.2007, 10:18
Autor:
TASRTASR

Nemecký popredný ekonóm Peter Bofinger vyzval Európsku centrálnu banku, aby intervenovala na devízovom trhu. Informuje o tom internetový portál Spiegel Online.
Euro má podľa tohto člena Rady múdrych, ktorá je poradným orgánom nemeckej vlády, potenciál dosiahnuť úroveň 1,60 USD/EUR, v prepočte 35,93 SKK. Každé 10-% zhodnotenie eura podľa nemeckých ekonómov znamená o pol percenta nižší rast hrubého domáceho produktu.
Podľa Bofingera by mohla vyriešiť problém silnejúceho eura intervencia na devízových trhoch. Japonci intervenovali v rokoch 2002 až 2004, Číňania sa výrazne angažujú na devízovom trhu. "Iba západní Európania si nedefinujú národné záujmy," vyhlásil Bofinger.
V Európe sú výmenné kurzy považované za niečo predurčené ako nezvrátiteľný prírodný fenomén, uviedol ekonóm, ktorý má blízko k odborom.
Bofinger sa obáva predovšetkým o vývoj nemeckej ekonomiky. Ak bude zhodnocovanie eura pokračovať, budú čoraz aktuálnejšie presuny zamestnancov z Nemecka a znižovanie miezd z dôvodu znižovania nákladov podnikov. Priamym dôsledkom potom bude nižšia súkromná spotreba.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:36