StoryEditor

Skrachoval už aj slovenský LG.Philips

15.02.2006, 23:00

Okresný súd v Žiline vyhlásil konkurz na slovenskú vetvu koncernu LG.Philips Displays. Návrh na konkurz podala samotná spoločnosť, keď po krachu materskej spoločnosti LG.Phillips Displays v Holandsku a Nemecku stratila veľkého odberateľa súčiastok do obrazoviek. Ešte počas minulých dní slovenský LG.Philips Displays vyvážal svoje výrobky do sesterskej spoločnosti v Česku, ktorá je hlavným odberateľom slovenského závodu.
Komponenty pre LG.Phillips vyrábala firma Punch Campus v Námestove. Produkuje vychyľovacie cievky a elektrónové delá pre CRT obrazovky, ktoré sú montované v českom závode LG.Philips. Punch Campus tento týždeň čiastočne obnovil výrobu. Do oravského závodu nastúpila viac ako stovka zamestnancov. Súčiastky pre LG.Philips vyrábalo pôvodne sedemsto ľudí. Väčšina z nich je stále doma na nútenej dovolenke.
Blížiace sa prepúšťanie zaujíma aj politikov. Ministerka práce Iveta Radičová prisľúbila pomoc prepusteným zamestnancom vo forme dotácií na rekvalifikáciu. Rezort práce sa snaží rokovať s inými potenciálnymi zamestnávateľmi v regióne, ktorí by boli schopní prijať prepustených ľudí. Hromadné prepúšťanie by zhoršilo situáciu na oravskom trhu práce. Súčasná desaťpercentná nezamestnanosť v Námestove by prudko vzrástla. Prevažná časť pracovníkov závodu sú ženy, ktoré si v regióne ťažko nájdu zamestnanie.
Do situácie už zasiahli aj odbory, ktoré žiadajú topmanažment belgickej firmy Punch Campus, aby prišli na Slovensko a vyriešili krízovú situáciu. Obnovenie výroby je však v teoretickej rovine. Obrazovky s technológiou CRT sú na ústupe a každý rok ich predaj klesá o pätnásť až tridsať percent. Koncern LG.Philips si je toho vedomý a rozširuje výrobu orientovanú na LCD monitory. Plánuje investovať do nového závodu a v hre je aj Slovensko. Spoločnosť naďalej dúfa, že obrazovky s CRT technológiou bude vyrábať ešte niekoľko rokov pre ázijský a východoeurópsky trh.
Situácia v slovenskom LG Philips a Punch Campus bude aj naďalej úzko súvisieť s vývojom v závode LG.Philips Displays v Hraniciach na Morave. Moravský závod zastavil pred pár dňami výrobu pre nedostatok materiálu. Ministerstvo priemyslu v Česku rokuje o poskytnutí finančnej podpory. Rezort chce poskytnúť závodu úver 300 miliónov českých korún. Musí sa však oddeliť od materskej krachujúcej spoločnosti a preukázať schopnosť dosahovať zisk a zabezpečiť si zákazky na dva roky dopredu. Český minister priemyslu Milan Urban uviedol, že rozhodnutie o finančnej pomoci padne tento týždeň.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 17:16