StoryEditor

Štát najviac pomáha automobilkám

24.01.2006, 23:00

Podnikať na Slovensku vo veľkom sa oplatí. Štát firmy štedro dotuje. Výška poskytnutej štátnej pomoci sa pritom z roka na rok zvyšuje. Kým v roku 2003 nedosahovala ani sedem miliárd, v roku 2004 už štát pomáhal sumou takmer 9,2 miliardy korún. Minuloročné čísla ešte nie sú známe. "Od jednotlivých rezortov ich dostaneme koncom februára," tvrdí poradca ministra financií Peter Papanek. Vlani štát podporoval najmä automobilky PSA Peugeot Citroën a KIA/Hyundai.
Medzi firmami čerpajúcimi štedrú štátnu pomoc však nie sú len veľkí investori. V prvej desiatke rebríčka zostaveného podľa pomoci v rokoch 2001 až 2004 si našli miesto aj tri tradičné slovenské firmy -- Hornonitrianske bane Prievidza, SES Tlmače a skupina firiem pod púchovským Matadorom. Nešlo pritom len o dotácie -- firmy čerpali aj daňové úľavy, alebo mali hradené kompenzácie z úrokových rozdielov pri exporte.
Jednoznačne najväčšími príjemcami benefitov od štátu boli v rokoch 2001 až 2004 piliere slovenského hospodárstva -- košický U.S. Steel a bratislavský Volkswagen. Za štyri roky stáli Slovensko dohromady 15 miliárd korún. Americká oceliarska skupina dostávala dotácie na záchranu košických oceliarní, ktoré zdedila vytunelované po privatizérovi Rezešovi, a nemecká automobilka čerpala daňové úľavy.
Na veľké firmy sa v objeme čerpanej štátnej pomoci začínajú doťahovať noví investori, najmä z radov výrobcov autokomponentov, ktorých na Slovensko prišli v uplynulých rokoch desiatky. V prvej desiatke sa umiestnili traja výrobcovia autosúčiastok -- Edscha, INA a Trim Leader. Tí v rokoch 2001 až 2004 dostali od štátu pomoc vyčíslenú na viac ako sedemsto miliónov. Od roku 2004 však na Slovensko prišli mnohé ďalšie firmy orientované na autopriemysel a objem nimi čerpaných dotácií a iných úľavy zatiaľ nie je známy.
Štátna pomoc je dnes zúžená prakticky len na dve odtvetvia, a to automobilový a hutnícky priemysel. Dotácie firmám podnikajúcich napríklad v informačných technológiách či elektrotechnike štát totiž nevypláca cez takzvanú odvetvovú pomoc, ale prostredníctvom schémy horizontálnej pomoci. V praxi to teda znamená, že dostávajú peniaze na výskum a vývoj alebo na vzdelávanie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 00:07