StoryEditor

OECD: Ľudia by mali vedieť viac o ekonomike a financiách

25.07.2005, 00:00
Národná kampaň, špeciálna webová stránka s finančnými informáciami, voľný informačný servis a varovný systém pre high-risk pre finančných spotrebiteľov. Účasť vlády a finančných organizácií na koordinácii finančného vzdelávania obyvateľstva. Finančné vzdelávanie občanov ako súčasť vládnej politiky.

Národná kampaň, špeciálna webová stránka s finančnými informáciami, voľný informačný servis a varovný systém pre high-risk pre finančných spotrebiteľov. Účasť vlády a finančných organizácií na koordinácii finančného vzdelávania obyvateľstva. Finančné vzdelávanie občanov ako súčasť vládnej politiky. Toto je zopár rád z Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, OECD, ktorá odporúča členským štátom, aby zlepšili znalosti svojho obyvateľstva vo finančníctve. Zdôvodňuje to čoraz väčším nárastom sofistikovaných finančných produktov a rastúcou individuálnou zodpovednosťou pri rozhodovaní. "Jednotlivci v krajinách OECD potrebujú lepšie rozumieť, ako sa správať na finančných trhoch," konštatuje sa v správe OECD.
Projekt Minerva a web rezortu financií
Ako sú na tom Slováci? "Mnohí majú finančné produkty, o ktorých nič nevedia, a dokonca ich ani nepotrebujú," tvrdí investičný poradca FinCo & Partners Ivan Sedilek. Za posledných pár rokov však zaznamenal vo finančných vedomostiach Slovákov značný posun. "Ešte nedávno ľudia nevedeli pochopiť, že vkladné knižky sú minulosťou a výhodnejšie je vložiť peniaze do podielových fondov," tvrdí.
Nedôvera v takéto produkty sa už vytráca. Podľa Sedileka ekonomické vzdelávanie ľudí nemusí zásadne organizovať štát. "Existujú už rôzne finančné internetové stránky, ale aj poradenské spoločnosti," vymenúva. Vláda by podľa neho mala iba pripravovať dobré zákony. Ako príklad uviedol dôležitú zmenu, platnú do januára budúceho roka, podľa ktorej musí sprostredkovateľ vlastniť licenciu na všetky produkty, nielen na druhý pilier. "Trh sa tak očistí od pseudoporadcov, a ľudia sa dostanú k fundovaným informáciám," dodáva Sedilek.
Podľa hovorcu rezortu financií Petra Papanka projekt OECD, lepšie finančne informovaná spoločnosť, je super myšlienka. "U nás je už zahrnutá do projektu Minerva," konštatuje. Na Slovensku by pritom funkciu odporúčanej špeciálnej webovej stránky mohla od augusta spĺňať aj internetová stránka rezortu financií. "Bude obsahovať aj finančné a ekonomické informácie náučného charakteru práve pre laikov," dodáva Papanek.
Finančné znalosti už od detstva
OECD považuje za nevyhnutné začať s finančným vzdelávaním už na školách, tak skoro, ako je to možné. Oficiálny prehľad o ekonomických vedomostiach mladých Slovákov podľa členky správnej rady mimovládnej organizácie Junior Achievement Slovensko Anny Sýkorovej, neexistuje. "Môžem hovoriť iba z vlastných skúseností. Ešte stále nevychádzajú zo škôl ľudia dostatočne ekonomicky podkutí," tvrdí Sýkorová. Na zmeny operatívne reagujú a teóriu s praktickým osvojovaním finančných návykov ponúkajú najmä mimovládne organizácie. Tie však nedokážu dostatočne pokryť všetky potreby školákov a celé Slovensko.
Hovorkyňa rezortu školstva Monika Murová si nemyslí, že by už deti na základných školách mali mať samostatný predmet - finančná výchova. "Základnú orientáciu majú na vyšších stupňoch v predmetoch ako je občianska náuka," konštatuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 13:00