Kaufmannov dom nad vodopádom v Pensylvánii od Franka Lloyda Wrighta, dokončený v roku 1935, patrí k ikonickým stavbám svetovej architektúry dvadsiateho storočia.Zdeněk Lukeš
StoryEditor

Rodinný dom nad vodopádom. Mnohí ho označujú za najkrajší na svete

11.07.2017, 00:01
Táto fascinujúca stavba býva v rôznych anketách označovaná raz za najkrajší rodinný dom na svete, inokedy za najlepšiu prácu modernej americkej architektúry.

Fallingwater house navrhol Frank Lloyd Wright v polovici 30. rokov minulého a je to skutočne fenomenálne dielo, píšu Lidovky.

Slavný architekt (1867-1959) už nebol pri práci na jeho tvorbe najmladší - mal 67 rokov. Mal za sebou návrhy desiatok úspešných budov a renomé získal už koncom 19. storočia svojimi prérijnými domami a inými inovačnými stavbami. 

A razom bolo ticho
Na prelome dvadsiatych a tridsiatych rokov minulého storočia začali zaznievať hlasy, podľa ktorých bol Wright síce klasikom modernej architektúry, ale že sa jeho tvorba už trochu vyčerpala. Stavba domu nad vodopádom však tieto názory rázne umlčala. Hlásiť sa k nej pokojne mohli aj radikálni funkcionalisti. Wright však zostal verný svojim princípom.  Zdeněk Lukeš

​Stavba bola dokonale spätá s okolím. Dom doslova vrastá do skaly nad riečkou Bear Run. Najefektnejším prvkom je však vodopád, ktorý sa nachádza pár desiatok metrov pred domom, avšak v diaľkových pohľadoch sa premieta priamo pod stavbu. Tú tvoria vertikálne steny poskladané - ako je pre autora typické - z vápencových blokov rôznych formátov, a zostava železobetónových horizontálnych terás. Týčia sa nad nad kaňon s vodopádom. Betónové zábradlia nemajú ostré hrany a sú svetlo béžové. 

Dom je pomerne malý. Na terasy nadväzujú obytné miestnosti s  nízkym stropom. Podlahu tvorí vyhladený kameň. Všetko vnútorné zariadenie navrhol Wright. Miestnosti sú útulné a  farebné. Nechýba niekoľko výtvarných diel a textílií, ktoré udomácňujú stavbu. Tá - napriek drsnej prírode za oknami - pôsobí veľmi bezpečne. Krásnym prvkom je aj schodisko spustené priamo z obývačky tesne nad vodnú hladinu. V ďalšej etape pristavali majitelia vily ešte dom pre návštevy, ktorý stojí vo svahu nad vlastnou vilou. Z neho je prístup k malému bazénu a garážam.

Dom nad vodopádom Wright navrhol pre rodinu Kaufmannovu. Edgar Jonas Kaufmann (1885-1855) pochádzal z bohatej židovskej rodiny a v Pensylvánii  vlastnil siete úspešných obchodných domov. S manželkou Liliane sa rozhodli vystavať víkendový dom v krásnej, hoci trocha drsnej prírodnej scenérii v oblasti Mill Run v horách Laurel Highlands,  asi 70 kilometrov juhovýchodne od Pittsburghu.

Pôvodne tu mali akési drevené zruby, ktoré sa rozhodli nahradiť Wrightovou architektúrou.  Nebolo to však v ťažko prístupnom teréne jednoduché. Celá konštrukcia musí byť tiež pod stálou kontrolou statikov a niektoré partie terás museli dodatočne vystužiť oceľovou konštrukciou. Dom je dnes prístupný verejnosti, je však potrebné sa vopred zaregistrovať na webe. Fallingwater House je dnes verejne prístupný a denne sa na neho prichádzajú pozrieť stovky ľudí z celého sveta. Fallingwater House je dnes verejne prístupný a denne sa na neho prichádzajú pozrieť stovky ľudí z celého sveta. Zdeněk Lukeš

​Wright aj v ďalších dekádach vytvoril niekoľko skvelých stavieb. Patrí k nim budova Johnson Wax Company v Racineu v štáte Wisconsin alebo slávna špirála Guggenheimovho múzea v New Yorku, dokončená až po architektovej smrti. Mnoho ďalších Wrightových štúdií ostalo len na papieri, vrátane takzvaného Míľového mrakodrapu, ktorého výťahy mali mať atómový pohon.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 02:26