StoryEditor

Legíny patria do ulíc, ale treba vedieť ako ich nosiť. Poradia vám odborníci na módu

28.04.2017, 00:01
Snáď žiadny iný kúsok dámskeho oblečenia nevzbudzuje v poslednej dobe toľko pozornosti ako legíny. Zatiaľ čo niektorí si z nich urobili regulárnu súčasť šatníka, iní by si ich nevzali inam než do telocvične. Kto má teda pravdu? Hodia sa skutočne len na šport? Spýtali sme sa odborníkov na módu.

Pred nedávnom značnú časť verejnosti pobúril príbeh dievčat, ktoré boli kvôli legínam vykázané z lietadla americkej spoločnosti. Rozprúdila sa tak debata, či je tento kúsok odevu skutočne vhodný na každodenné nosenie a či nie je za hranou etikety a vkusu. Tiež nás táto téma zaujala, a preto sme sa rozhodli dať príležitosť čitateľkám na Facebooku, ale aj módnym návrhárom a štylistom, aby sa k nej vyjadrili.

„Legíny nenosím a tejto móde nerozumiem," zverila sa Petra Buchalová na facebookovej stránke OnaDnes.cz. A nie je zďaleka sama. „Legíny patria k pančuchovému tovaru a k typu spodného prádla. Keď si ide človek zabehať, je v nich doma, pokojne. Zoštíhľujú len v prípade, že máš schovaný zadok. Sú tiež dobrým prostriedkom, aby sa stehná netreli o seba. To beriem. Ale inak je to katastrofa a vrchol nevkusu," myslí si čitateľka, ktorá vystupuje pod prezývkou Adri Laivae Dosi a jej slová potvrdzuje aj ďalší z diskutujúcich. „Pohľad na ženu predo mnou, ako kráča v legínach, s podpätkami a pod nimi sa jej rysuje spodná bielizeň, mi naozaj nepríde sexi," píše Ewa Burdová.

Módny kúsok pre odvážnych

Že legíny nie sú regulárne nohavice, ktoré sa môžu nosiť rovnako ako napríklad džínsy, potvrdzuje aj štylistka Zoot Gabriela Zimová. „Aj keď sa stali obľúbeným módnym kúskom mnohých žien a v uliciach ich vidíme pomerne často, rozhodne sa nejedná o odev vhodný do mesta či kancelárie. Ak si ich ani napriek tomu neodpustíte, nutnosťou je dlhý top, ktorý vás zachráni pred faux pas, ako sú napríklad presvitajúce chúlostivé partie." Aj dizajnérka Mirka Talavašková varuje. „Legíny sú fenomén posledných dekád a nikto ich do pravidiel etikety nezahrnul. Je dobré si uvedomiť, že nie sú legíny ako legíny. Prirovnala by som to k tomu, keď sa na nuda pláži vyvalí tučný alebo inak škaredý človek. Mňa pohoršuje tá miera nevkusu," zverila sa módna návrhárka.

Flickr

Názor, že by sa legíny mali nosiť s ohľadom na proporcie nositeľky, zdieľa aj dáma, ktorá už dlhé roky patrí medzi českú návrhársku špičku. „Mne sa zdá, že legíny vládnu svetu. Keď si k nim vezmete tuniku a máte na to patrične stavané nohy, tak je to pekné. To však neplatí, pokiaľ ide o tučnú slečnu s celulitídou. Napríklad v Anglicku som videla také dievčatá v legínach a krátkom tričku, ktoré celému svetu ukazovali prebytočné kilá. To bolo dosť neestetické. Proti legínam rozhodne nie som, ale záleží kam a ako ich nosíte," vyjadrila sa Liběna Rochová.

Aj ďalšia česká návrhárka má k legínam kladný vzťah. „Športová móda sa čím ďalej viac dostáva do našich šatníkov a nie je na tom nič zlé. Je to trendy. Aj keď je to na súdnosti každej z nás," hovorí Tatiana Kovaříková s tým, že si legíny pustila aj do vlastného šatníka a najradšej ich nosí s tunikou a teniskami.

Tričko či tunika cez zadok

Aj ďalšie ženy sa rovnako ako ona do legín beznádejne zamilovali pre pohodlnosť a univerzálnosť. „Legíny nosím do práce aj na doma. Prakticky už viac ako päť rokov žiadne iné "nohavice" nenosím. Na jednofarebné si dávam sukňu, k farebným nie, ale mám rada dlhšie tričko práve cez predok. Legíny sú pre mňa maximálne pohodlné, nekrčia sa, proste naj," pochvaľuje si čitateľka Pavla Kozlová.

Flickr

Zdá sa teda, že legíny sa stali regulárnym kúskom šatníka. Len je dôležité je vedieť nosiť. „Klientkám odporúčam vždy úprimne zvážiť, či na to majú postavu a nohy znesú také zvýraznenie. Rozhodne ich neodporúčam silnejším ženám, ktoré ich nevhodne doplnia len krátkou bundou. Moja zásada je k legínam vrstviť. Ak má klientka skvelú postavu, môže si dovoliť aj kratšiu mikinu či sveter," radí štylistka Petra Šestáková.

Flickr

Dodáva, že ona sama nedá na legíny dopustiť. „Milujem kontrasty oversize košele, krátkej bundy a legín. Takýto outfit doplním členkovými topánkami alebo teniskami. Je to pre mňa najpohodovejšie oblečenie."

„Ak si ich chceme vziať do práce, tak vyzerajú skvelo s predĺženým sakom. Musíme si tiež dávať pozor na správnu dĺžku. Najčastejšie nosená dĺžka je po členky, ktorá opticky predlžuje nohy. Vyvarujte sa však legín trojštvrťovej dĺžky, ktoré nohy skrátia. Ak nosíte legíny inde ako pri športe, tak zabudnite na tenisky. Radšej zvoľte členkové čižmy, alebo baleríny," uzatvára Barbora Opletalová z módneho a dizajnového e-shopu vemzu.cz.

Legíny v histórii

Legíny môžeme nájsť už v 13. storočí, kedy primárne slúžili na to, aby v chladnom počasí zahriali nohy. Hojne sa nosili až do obdobia renesancie. Ako súčasť mužského odevu sa s nimi znova môžeme stretnúť v 18. storočí, o storočie neskôr ich nosili vojaci, lovci kožušín a tiež deti. Vtedy sa vyrábali z vlny alebo kože. V modernej podobe ich comeback môžeme zaznamenať už v 50. rokoch, aj keď v tom čase pripomínajú skôr neelastické capri nohavice.

Flickr

Vďaka vynálezu lycry v roku 1958 sa prvé legíny s týmto umelým vláknom vyrobili už o rok neskôr. Vo forme priliehavých a nohy obopínajúcich nohavíc sa potom dostali do šatníkov v 60. rokoch ako súčasť športového úboru. Veľa ich nosili aj tanečníci. Naozajstný boom legín nastal o dekádu neskôr. V 80. rokoch sa pomaly upúšťa od krikľavých neónových farieb, namiesto nich sa objavujú tlmenejšie odtiene a vzory, skracujú sa na 3/4 dĺžky. A aj keď v nasledujúcej dekáde zaznamenávajú skôr útlm, po roku 2010 sa tento trend vracia a naďalej rozširuje aj do iných oblastí módy, než je pouličný štýl.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 16:53