Moderná rekonštrukcia budovy oproti katedrále. Štúdio: Lundgaard & Tranberg. Autori: Lene Tranberg,Boje Lundgaardidnes/Anders Sune Berg©
StoryEditor

Najlepšie európske stavby bojujú v prestížnej súťaži, jedna z nich je ale výnimočná

07.02.2017, 23:01
Autor:
řezřez
Nadácia Mies van der Roheho v Barcelone oznámila užší výber 40 diel, ktoré budú bojovať o cenu Európskej únie za súčasnú architektúru, Mies van der Rohe Award 2017.

Vo výbere medzinárodnej poroty sa tak ocitli najmä projekty z Francúzska, Portugalska a Veľkej Británie (majú hneď štyroch zástupcov), Dánsko, Španielsko, Holandsko, Fínsko a Nórsko zastupujú tri projekty, uvádza idnes.cz.

Po dvoch realizáciách majú Belgicko, Nemecko, Írsko a Turecko. Jedno zastúpenie patrí Taliansku, Litve, Poľsku, Rumunsku a Švédsku. Väčšinou ide o projekty, ktoré možno označiť ako "kultúrne" alebo "verejné", rodinné či bytové domy skôr predstavujú výnimku.

Výber projektov nájdete v galérii.

Objavil sa tu aj dom ocenený už v inej súťaži

Objekt postavený v prieluke v Barcelone zvíťazil v medzinárodnej architektonickej súťaži Brick Award 2016, kde získal Veľkú cenu a stal sa víťazom kategórie Zabudovanie do mesta. Bienále súťažnej prehliadky realizovaných stavieb organizuje Európska únia a Nadácia Mies van der Roheho v Barcelone už od roku 1988.

Cieľom súťaže je vyzdvihnúť prínos európskych architektov, sledovať, ako uplatňujú nové koncepty a technológie v praxi a porovnať kvalitu architektúry v jednotlivých európskych štátoch. Do súťaže bolo nominovaných celkom 355 projektov, z ktorých medzinárodná odborná porota v januári 2017 vybrala štyridsať najlepších európskych stavieb.

Mená finalistov zverejnia v polovici februára

Jeden získa Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru, ďalej bude udelená jedna Zvláštna cena pre začínajúceho architekta.

Výsledky tejto prestížnej súťaže sa oficiálne oznámi na slávnostnom vyhlásení 26. mája 2017, ktorému budú predchádzať prednášky a besedy s finalistami. V rámci jednotlivých štátov majú veľkú váhu tiež nominácie, ktoré vykonávajú profesionálne organizácie, odborné inštitúcie a vybraní experti.

Za Českú republiku do tejto súťažnej prehliadky tento rok svoje nominácie zaslala Česká komora architektov, za expertov architekt Osamu Okamura a Jana Tichá.

V porote pre rok 2017 zasadli architekti, historici architektúry a kurátori Stephen Bates (Veľká Británia, predseda), Gonçalo Byrne (Portugalsko), Peter Cachola Schmal (Nemecko), Pelin dervišov (Turecko), Dominique Jakob (Francúzsko), Juulia Kaus (Fínsko ) a Małgorzata Omilanowska (Poľsko).

Zo štyridsiatich vybraných prác bola viac ako polovica postavená v centrách miest (24 stavieb), sedem stavieb stojí na perifériách a deväť vo voľnej krajine. Vo výbere sú školy, kultúrne a športové budovy, kostoly či riešenie verejných priestranstiev a krajiny.

Približne tretina je ukážkou riešenie problému súčasnej architektúry v historickom prostredí.

České nominácie pre rok 2017

    • Pavilón základnej školy v Libeznicich / Projektil architekti (nominovali ČKA, Jana Tichá a Osamu Okamura).
    • Archeopark Pavlov / Architektonická kancelária Radko Kvet (nominovali ČKA, Jana Tichá a Osamu Okamura).
    • Vidiecka nehnuteľnosť Maneschowitz (Manešovice) / A1 Architects (nominovala ČKA).
    • Obnova pivovaru v Lobči u Mšeno / Riofrio Architects (nominovala ČKA).
    • Chodník v oblakoch / Fránek Architects (nominovala ČKA). Zen-Houses / Petr Stolín Architekt (nominovala Jana Tichá).
    • Vstupná budova areálu Punkevných jaskýň v Moravskom krase / Architektonická kancelária Burian-Křivinka (nominoval Osamu Okamura)
    • Rekonštrukcia a prístavba Vrbatovej búdy v Krkonošiach / IXA - Tomáš Hradečný, Martin Prokš, Klára Hradečná, Benedikt Markel (nominoval Osamu Okamura).
    • Dom v sade v Prahe-Kyjích / Šépka Architekti (nominoval Osamu Okamura).
    • Komunitné centrum Máj v Českých Budějoviciach / SLLA Architects (nominovala Slovenská komora architektov a Henrieta Moravčíková).

01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 17:29