12.12.2016, 10:00

Trávnaté vŕšky a v nich skryté múzeum. Pozrite si holandskú stavbu roka

Presvedčila nielen zaujímavá architektúra, ale aj pridaná ekologická hodnota projektu.

Trávnaté vŕšky a v nich skryté múzeum. Pozrite si holandskú stavbu roka
Zdroj: Ronald Tilleman

Prestavba múzea v národnom prírodnom parku Biesbosch v provincii Severné Brabantsko je taká podarená, že tento projekt získal už niekoľko architektonických cien, tú poslednú nedávno v Eindhovene, píšu Lidovky.cz.

Architekti zo štúdia Marco Vermeulen získali najvyššie holandské ocenenie Dutch Design Award v kategórii stavieb udeľované každoročne v rámci festivalu Dutch Design Week.

​Múzeum bolo kompletne premenené a rozšírené o nové krídlo, ktoré sa vďaka veľkým preskleným stenám otvára do krásnej prírody okolo a skrýva pod svojou strechou reštauráciu a priestor pre dočasné výstavy súčasného umenia.

V pôvodných častiach múzea je stála expozícia približujúca históriu a rozvoj tohto unikátneho regiónu, knižnica, multifunkčné divadlo, vstupný priestor s recepciou, múzejný obchod a kancelárie.

Budovu, jej interiér i vonkajší priestor navrhlo Studio Marco Vermeulen, zatiaľ čo dizajn výstav vytvorilo Studio Joyce Langezaal.

Trávnaté strechy ako zelené pyramídy
Aby sa predišlo zbytočnému plytvaniu materiálom a energiou, bola pôvodná hexagonálna štruktúra niekoľkých pavilónov, ktoré tvorili komplex múzea, zachovaná, ale dostala spoločne s novou časťou aj nové originálne zastrešenia pokryté trávnym porastom, takže múzeum je akoby ponorené do zeme alebo skôr pripomína zelené pyramídy vyrastajúce z krajiny.

Strecha tak dodáva stavbe nielen umeleckú, ale aj ekologickú hodnotu - slúži ako dobrá izolácia. Medzi strechami sa potom mohol vytvoriť dobrodružný chodník ako výstup na malú horu s krásnym výhľadom.

Návrat k vode
Múzeum sa nachádza v oblasti tzv. polderov (vysušené krajina). Ako súčasť národného programu vodnej bezpečnosti sa však časť poldrov s výmerou 4450 hektárov vrátila opäť do pôvodného stavu, teda bola zaplavená a vznikla tak retenčná oblasť chrániaca zvyšok krajiny pred ďalšími záplavami.

Miesto, kde stojí múzeum, sa tak premenilo na ostrov a názov múzea sa zmenil na Biesbosch MuseumEiland. Pôvodné múzeum bolo už zastarané a nebolo pripravené prijať veľké množstvo návštevníkov. Nebol tam dostatok stravovacích kapacít a aj stála expozícia potrebovala opravy.

Minimálna Spotreba energie
Novú aj starú časť navrhli tak, že minimalizuje spotrebu energie. Sklenené priečelie je vyplnené novým moderným žiaruvzdorným sklom, ktoré eliminuje potrebu žalúzií. Zapustenie stavby na severozápadnej strane a strecha pokrytá trávnym porastom slúži ako perfektná tepelná izolácia.

V chladných dňoch táto biomasa udržuje v dome stabilnú teplotu. Teplo je zabezpečené kúrením v podlahe, ktorá sa vyhrieva biomasou. Počas teplých letných mesiacov sa voda z rieky využíva na chladenie vzduchu vovnútri.

Vŕby čistia odpadovú vodu
Sanitárna odpadová voda sa čistí cez vŕbové filtre, čo je novinka v celom Holandsku. Toto čistenie vody pomocou biomasy sa nazýva "helofytenfilter". Vŕby absorbujú z odpadovej vody nitráty a fosfáty, ktoré im slúžia ako živiny a pomáhajú im v raste.

Vyčistená voda je potom odvádzaná mokraďou ďalej do rieky. Tento vŕbový filter s rozlohou 100 m2 vyčistí všetky odpadové vody z múzea a reštaurácie.

Keď sú konáre vŕb raz za dva roky porezané a vysušené, ich drevo zase poslúži ako biopalivo pre múzeum alebo na ďalšie účely.

Synergia s prírodou
Výberová komisia Dutch Design Awards ocenila vyzretý a komplexný projekt nielen na poli architektúry, ale aj krajinotvorby. Komisia ocenila dosiahnutý výsledok prestavby, ale aj fakt, že nový dizajn bol vytvorený na základe pôvodnej stavby a nedošlo tak k jej demolácii.

Zaujala nielen budova, ale aj celkové prírodné prostredie a pridaná ekologická hodnota. Architekti vytvorili perfektnú synergiu s okolitou prírodou.

Tento projekt ukazuje možnosť transformácie zastaranej architektúry 70. rokov a predstavuje novú cestu, ako narábať s krajinou.

Architekti úspešne dosiahli oboje, súdiac nielen podľa dosiahnutých ocenení, ale aj podľa počtu návštevníkov, ktorí sa do múzea hrnú. Za celý rok 2012 navštívilo múzeum okolo 35-tisíc ľudí, zatiaľ čo približne rovnaký počet prišiel do múzea len prvé tri mesiace po jeho znovuotvorení v lete 2015.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.