Britská stavba roka 2016 podľa Kráľovského inštitútu britských architektov RIBA.Prudence Cuming Associates
StoryEditor

Supermoderná a zároveň typicky anglická. Prejdite sa najlepšou britskou stavbou roka 2016

19.11.2016, 23:00
Projekt galérie je najlepšou britskou stavbou. Zahŕňa prestavbu viktoriánskych budov.

Kráľovský inštitút britských architektov RIBA (Royal Institute of British Architects) udelil tento rok cenu za najlepšiu britskú novú stavbu architektom z Caruso St John za rekonštrukciu a dostavbu budov, ktoré tvoria súkromnú galériu Newport Street Gallery v štvrti Vauxhal v južnom Londýne, píšu české Lidovky.

Galéria patrí celosvetovo známemu britskému umelcovi Damienovi Hirstovi, ktorý sa tak rozhodol sprístupniť verejnosti diela zo svojej rozsiahlej umeleckej zbierky a usporadúva v galérii výstavy ďalších moderných umelcov.

Caruso St John chápu architektúru ako súčasť širšej kultúry - umeleckej i sociálnej. Viditeľným je v ich dielach dôraz na materiál, konštrukčné otázky, detail, svetlo, ale aj vytváranie atmosféry. Úplnou samozrejmosťou je pre nich práca s kontextom miesta ako z pohľadu súčasnej situácie, ako aj možnosti, ako možno danú atmosféru premeniť.

Projekt zahŕňa prestavbu troch viktoriánskych pamiatkovo chránených budov, ktoré predtým slúžili ako technické zázemie pre divadlá vo West Ende, ku ktorým boli na oboch koncoch dostavané nové časti. Aj tieto nové prístavby majú fasádu z červených tehál, ktorá tak odkazuje k pôvodnému vzhľadu viktoriánskych domov, a komplex týchto piatich budov tak tvoria takmer polovicu ulice Newport Street.
Obrovský LED panel na streche ako upútavka na výstavy láka predovšetkým cestujúcich prechádzajúcich vlakom - galéria sa totiž nachádza oproti železničnému viaduktu.
Zaujímavým prvkom exteriéru je aj zubatá strecha na jednej z nových budov, ktorá pripomína pôvodné použitie a industriálny štýl zadných traktov londýnskych budov.

Prízemie aj horné poschodia všetkých piatich budov sú prepojené, čo umožňuje využiť priestor flexibilne v mnohých kombináciách pre malé i veľké výstavy. Poschodia sú spojené virtuóznym dreveným točitým schodiskom. Súčasťou galérie je aj obchod a reštaurácia The Pharmacy 2.

Porota RIBA usúdila, že ide o o veľmi odvážny a sebavedomý projekt, a ocenila citlivý prístup architektov k rekonštrukcii, poetickému spojeniu starého a nového s dôrazom na detail a použitie materiálov s rešpektom k pôvodnej architektúre. "Caruso St John vytvorili neuveriteľne univerzálny priestor prepojením niekoľkých budov, s krásnym schodiskom a vynikajúcimi detailmi vrátane tehlovej fasády, ktorá snúbi ulicu navonok a vytvára rad pôvabných galerijných priestorov," vyhlásila riaditeľka RIBA Jane Duncan.

S výsledkom je spokojný aj Damien Hirst: "Newport Street Gallery napĺňa moje ambície vytvoriť decentnú a krásnu galériu, ktorá bude perfektným priestorom pre výstavy umenia. Chcel som zachovať históriu a ráz pôvodných budov a architekti z Caruso St John tomu rozumeli od samého začiatku."

Architekti sa počas svojej kariéry zúčastnili mnohých architektonických súťaží a vedia veľmi dobre, aký je proces súťaže obtiažny, riskantný a frustrujúci, a zahŕňa vysokú pravdepodobnosť neúspechu. "Väčšina návrhov nezíska prvú cenu a budovy podľa nich nie sú postavené. Tieto návrhy sú zriedkakedy vytiahnuté zo zásuvky a uchovávajú si svoj súkromný charakter, pričom zároveň predstavujú skutočné sny architekta," hovorí Adam Caruso.

"Počet projektov, ktoré sme vytvorili ako súťažné návrhy, by dokázal zaplniť imaginárne mesto s múzeami, verejnými priestormi, obytnými a obchodnými štvrťami, vrátane štadiónov a cintorínov."

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:51