StoryEditor

Ako vyzerá samozavlažovacia kúpeľňa? Takto to dopadlo, keď firmy poverili študentov

15.11.2016, 05:00
Autor:
iDnesiDnes
Samozavlažovacia kúpeľňa, lampa inšpirovaná klasom či retro nábytok z čias starých mám z moderných. Čo majú spoločné?

Ich autormi sú študenti, ktorých oslovili české firmy. Vtipné nápady mladých tvorcov oceňujú už aj zákazníci, píše český iDnes.cz.

Nastupujúca generácia mladých českých dizajnérov a architektov už nenavrhuje len "do šuplíka", energiu venujú zmysluplnej spolupráci s výrobcami. Prináša to prospech obom stranám: študenti získajú cenné skúsenosti, ktoré môžu zúročiť vo svojej neskoršej kariére, zabehnutí výrobcovia zase oživia svoju produkciu sviežimi nápadmi mladých tvorcov.

Tí sa totiž pozerajú na veci úplne inými očami. Dokonca aj zo zdanlivého odpadu, napríklad zvyškov hliníkových profilov, potom môže vzniknúť skvelá dizajnová lampa inšpirovaná tvarom klasu obilia. Jej autorom je Patrik Mareš, študent Ateliéru dizajnu interiéru Fakulty umenia a dizajnu Univerzity Jána Evanjelistu Purkyně.

Patrik sa v roku 2016 zúčastnil spoločne s ďalšími študentmi projektu, ktorý iniciovala spoločnosť J.A.P. z Přerova, zaoberajúca sa výrobou dverových systémov a interiérového skla. Tá poskytla študentom hliníkové profily, z ktorých sa vyrábajú dvere Master a Strong. Dostali úplne voľnú ruku v tom, ako s nimi naložia.

Klas zasadený v mladej hlave
"Koncept interiérovej ​​lampy, ktorá svojím tvarom pripomína obilný klas, som založil na kontraste prírody a industriálnych materiálov kovu a betónu," vysvetľuje Patrik Mareš tvorivý proces, ktorý ho doviedol k vytvoreniu funkčných prototypov lámp.

Na telo lampy použil Patrik dutú hliníkovú tyč, zakončenú hliníkovým dverovým profilom. Tyč je zasadená do betónového podstavca s variabilnými otvormi. Každý si tak môže určiť, koľko tyčových prvkov použije a akým smerom budú smerovať. Dotykový spínač reguluje intenzitu osvetlenia.

J. A. P.

V rámci projektu orientačných tabúľ do budov si zase rozdelil existujúce hliníkový profily na kratšie úseky, pričom na každý kus uchytil tabuľu zo skla. Tú podsvietil LED diódami, aby slúžila ako nositeľ orientačnej informácie, ktorá je tvorená gravírovaným motívom.

"Hliník v našej výrobe veľa využívame a vnímame ho nielen ako veľmi praktický, ale aj estetický prvok. Zaujímalo nás teda, ako si s ním poradí nastupujúca generácia dizajnérov," vysvetľuje Petr Paksi, výkonný riaditeľ J.A.P. Ani on však nečakal taký ohlas na študentské novinky.

Retro aj kúpeľňa budúcnosti
Na spoluprácu so študentmi stavili aj vo Svitavské spoločnosti Dřevojas, ktorá patria medzi najvýznamnejších
českých producentov kúpeľňového nábytku. Firma, ktorá oslavuje 70. výročie založenia, spolupracuje s mladými tvorcami už od roku 2013, kedy vyhlásila súťaž pre študentov stredných, nadstavbových a vysokých škôl.

Téma bola pre mladých možno nečakaná: retro. Hlavným kritériom súťaže bolo navrhnúť kúpeľňový nábytok v modernom retro štýle, ale s využitím moderných materiálov.

"Chceli sme tak dať mladým a talentovaným dizajnérom šancu získať skúsenosti a vyskúšať si uplatnenie v odbore," hovorí Zdeněk Blažek, riaditeľ marketingu Dřevojas.

Víťaznú kolekciu s názvom Retro navrhol študent architektúry a urbanizmu ČVUT Jakub Med. Inšpiráciou pre elegantný nábytok, ktorý sa úspešne predáva, bola pre Jakuba svetová výstava EXPO 1958.

Na prvý ročník súťaže nadviazala spoločnosť v roku 2015. Tentoraz mali študenti "nahliadnuť do budúcnosti" a predstaviť svoje vízie toho, ako bude vyzerať kúpeľňa v roku 2025.

Dřevojas

Autorkou víťazného návrhu sa stala študentka doktorandského štúdia ČVUT Alena Mocová, ktorá prišla s projektom bystré kúpeľne Santé Pre 2025, ktorého nadštandardný komfort aj najmodernejšie technologické vychytávky si mohli vyskúšať aj návštevníci Designbloku 2015, kde bola kúpeľňa prezentovaná.

Aby ste boli ráno plní energie a večer sa vám zase lepšie zaspávalo, nastaví kúpeľňa najideálnejšie farby svetiel. Zaujímavým prvkom kúpeľne Santé je okrem nábytku v modernom povrchu betónovej stierky tiež zrkadlo, ktoré dokáže zvážiť vašu telesnú hmotnosť, alebo sprchová hlavica, ktorá rozpráši vodu do miliónov kvapôčok. Tak vytvorí 10-krát väčšiu plochu ako pri bežnom sprchovaní.

"Kúpeľňa sa tiež automaticky postará o recykláciu vody alebo o kvety, ktoré automaticky zavlaží," opisuje najzaujímavejšie vlastnosti kúpeľne Zdeněk Blažek.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:28