StoryEditor

Bytový dom v Bratislave, ktorý si všimnete. Je čierny a vyčnieva z ulice

29.09.2016, 11:30
Autor:
lucluc

Už po pätnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE-ZA-AR 2016. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Slovenská komora architektov

​Bytový dom M25, Nadstavba a dostavba
Miesto: Mýtna 25, Bratislava
Kategória: Obnova a prestavba
Autori: Pavol Senecký, Michal Vršanský, Juraj Senecký

Bytový dom Mýtna 25 s príznačným názvom M25 je pôvodne budova s tromi nadzemnými podlažiami a nevyužívaným podkrovím. V rámci rekonštrukcie, nadstavby a dostavby bola nadstavaná o 3 nadzemné podlažia (vrátane podkrovia). "Koncepcia nadstavby a prestavby objekt Mýtna 25 v Bratislave je založená na jednoduchých východiskových limitoch – svetlotechnické požiadavky a urbanisticko-architektonické možnosti výstavby v danej lokalite. Výnimočnosť objektu spočíva v jeho celkovej hmotovej jednoduchosti, tvarovej a architektonickej jednoznačnosti a v konštrukčnom riešení nadstavovanej časti," opisuje zámer jeden z tvorcov, architekt Michal Vršanský.

​Dve horné podlažia odskakujú smerom od Mýtnej ulice. Z hľadiska roviny ulice tak ostáva pôvodná hmota nezmenená, 5. a 6. nadzemné podlažie sú z polohy chodca nevnímateľné. Vertikálne lamely pred oknami nadstavovaných podlaží vytvárajú homogénny raster nahradzujúci pôvodnú strešnú rovinu ako architektonický novotvar, zreteľne čitateľný, rešpektujúci pôvodnú architektúru, ktorá bola zrekonštruovaná konzervatívnym spôsobom. "Podkrovie sme úplne odstránili a nahradili hmotou novej nadstavby – plnohodnotné podlažia ustupujúce smerom od Mýtnej ulice."

Architektonické riešenie je postavené na kontraste pôvodnej a novej hmoty s čitateľnou hranicou, ktorú smerom od Mýtnej ulice tvorí horizontála korunnej rímsy a zo strany dvora vertikála novej výťahovej šachty a vysunutej konzoly nadstavovaných podlaží. "Koncept kontrastu bol pre nás jasným riešením od začiatku. Ťažko nadväzovať na štukové omietky súčasným tvaroslovým inak ako kontrastom. Čierna prirodzene vyplynula na dokreslenie základného tvaru objektu, nebije sa s ním ale podčiarkuje jeho strohosť."

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:35