StoryEditor

Do takejto materskej škôlky by chceli chodiť všetci. Unikát postavili v Banskej Štiavnici

17.09.2016, 15:00
Autor:
lucluc

Už po pätnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE-ZA-AR 2016. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Slovenská komora architektov

Materská škola Guliver
Miesto: Poľovnícka 3/B, Banská Štiavnica
Kategória: Občianske a priemyselné budovy
Autor: Richard Murgaš

Keď architekti tvoria, často sa hrajú. A keď môžu rovno vytvárať priestor na hranie, platí to dvojnásobne. V Banskej Štiavnici vznikla nadštandardná materská škola, ktorá dostala meno Guliver, možno prekvapivo z rodinného domu. "Materská škola Guliver je výsledok zadania súkromného investora prestavať rozsiahly rodinný dom na materskú školu vyššieho štandardu. Samotný objekt materskej školy pohltil rozostavaný rodinný dom. Mali sme šťastie, že sme našli dom s parádnym pozemkom, ktorý bol od počiatku koncipovaný ako viacgeneračný a jeho štruktúra umožňovala po nutných úpravách implantovanie dispozície materskej školy," vysvetľuje architekt Richard Murgaš s tým, že náročné bolo nájsť správne prepojenia vzhľadom na veľkosť a polohu fixovaných miestností, zapojiť ich vo vyhovujúcom poradí do dispozície objektu.

"Na druhej strane, pri správnom narábaní bolo možné z týchto obmedzení spraviť benefity: napríklad pôvodne plánovanú garáž pre nákladný automobil sme využili ako presvetlenú telocvičňu s veľkým oknom nasmerovaným na parkovisko, rodičia tak môžu dosledovať posledné pohybové aktivity ich detí predtým, ako si ich vyzdvihnú zo školy."

Náročnými stavebnými úpravami a rekonfiguráciou terénu teda vznikol moderný areál súčasného architektonického výrazu v prostredí, ktoré je modernej architektúre málo naklonené. "Dvojpodlažná dvakrát prelomená hmota striedmeho tvarovania umiestnená na hranu terénneho zlomu poskytuje priestor pre vstupnú zónu so šatňou, jedáleň, telocvičňu a wellness na prízemí a tri herne so samostatnými spálňami na poschodí. Aditívne objemy využívajú extrudované tvarovanie, na uličnej fasáde je to vstupná loggia, na dvorových fasádach sú to loggie jednotlivých herní."

Napriek zložitej konfigurácii terénu objekt školy a priľahlý areál tvoria spolu jeden výrazový celok. "Záhrada už nie je iba zelenou plochou, kopec slúži rovnako dobre na sánkovanie aj ako lezecká stena, parkovisko ako dopravné ihrisko i prekážková dráha. Materská škola tak nekončí na hrane obrysu objektu, plynule prebieha do areálu a vytvára jeden zábavný celok. Moderná architektúra tu nie je cudzia, je integrálnou súčasťou areálu, vítaným osviežením a identifikačným prvkom."

Priestor pre hranie však nebol pre architekta a jeho tím len objekt materskej školy. "Je to celý areál, od prvého dojmu, až po poslednú skrutku hojdačky na dvore. Veľa sme sa snažili pracovať s mierkou, jej charakterom počas rôznych okamihov pri užívaní objektu: napríklad vstup do areálu je komponovaný výrazne dominantne, dvojpodlažný objekt usadený nad úroveň horizontu je (snáď) dobrácky a zásadový obor, ktorý uvíta dieťa pri stupe do školy, z dvora pri denných aktivitách je objekt vnímaný ako prízemný a nad dieťaťom nemá výraznú výškovú prevahu, pohyb a zotrvanie pri ňom je teda príjemné."

V interiéri zase pracovali s charaktermi jednotlivých priestorov, mierou kontaktu s rodičom a identifikáciou dieťaťa v rámci školy. "Úspešne sme sa vyhli prvoplánovým rozprávkovým postavám na stenách herní a deťom sme radšej naservírovali kúsok severskej edukačnej striedmosti doplnenej o zábavné pozície, ako napríklad šmýkačka medzi schodiskom a šatňou, po ktorej si odvážne deti (ale i rodičia) môžu skrátiť cestu. Fun-faktor vložený do tohto návrhu bol potvrdený prvým dňom prevádzky materskej školy, keď viacerí rodičia mali problém presvedčiť svoje deti, aby s nimi konečne odišli domov," dodáva Murgaš.

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:28