StoryEditor

Taký fialový bar ste ešte nevideli. Uchváti vás výhľadom na celú Prahu

04.09.2016, 00:00
Autor:
řezřez

Nielen byty menia svoje interiéry. Ani hotely si nevystačia s podobou, ktorú dostali na začiatku. To je aj prípad nadstavby ikonického hotela Hilton na karlínskom nábreží v Prahe, píše idnes.cz.

Dielo je súčasťou kažodoročnej súťaže Interiér roku, kde je iDnes.cz mediálnym partnerom. Cieľom je popularizovať originálne bývanie, rovnako ako mimoriadny dizajn obchodov, firemných priestorov, hotelov, reštaurácií a podobne. Do ďalšieho ročníka súťaže je možné zasielať prihlášky od 4. októbra. Tentoraz sa môžu hlásiť aj architekti zo Slovenska.

V roku 2006, teda pred desiatimi rokmi, architektonický ateliér IBA navrhol strešnú nadstavbu hotela Hilton. Po necelých desiatich rokoch boli architekti hotelom oslovení opäť, aby navrhli redesign interiéru a oboch vonkajších terás. "Cieľom klienta bolo okrem iného aj to, aby sa skôr výhradne večerný podnik premenil na priestor, ktorý ponúkne elegantné posedenie v príjemnom prostredí cez deň, ale aj tepajúcu večernú atmosféru s nádherným výhľadom na úchvatnú panorámu nočnej Prahy," vysvetľuje Hélène Novák z ateliéru IBA. "Našou úlohou teda bolo dať baru Cloud 9 novú, sviežu a dynamickejšiu tvár a vytvoriť priestor, ktorý bude slúžiť rôznorodým účelom v ktorúkoľvek dennú či nočnú dobu," doplnila.

archiv ateliéru IBA

Spoločne so svojimi kolegami chcela interiéru vtlačiť ľahko rozpoznateľné tému, ktorá korešponduje s odvážnym použitím pôvodnej veľmi osobitej fialovej farby, ktorá sa k tomuto baru viaže už od otvorenia. "Pracovali sme s výraznými geometrickými vzormi odkazujúcimi k neprehliadnuteľnému tvaru celej stavby, ktoré sa následne opakujú v koberci, dekoráciách a deliacich paravánoch. Vďaka použitiu studenej škály farieb nábytku, koberca a ďalších prvkov sa podarilo docieliť elegantný priestor ideálne pre obchodné rokovania počas dňa, ktorý vďaka sofistikovanému osvetleniu v noci ožije a premení sa na energiou a pohodou nabitý bar," objasňuje architektka zámer ateliéru. Na terasách nechali autori projektu novo rozmiestniť kvety a zeleň, ale aj pohodlný nábytok, ktorý umožňuje variabilitu sedenia, aby vyhovel potrebám všetkých typov akcií.

Novým ikonickým prvkom sa stala uvítacia recepcia, ktorej dizajn prenáša tvar loga a vytvára jasnú vizuálnu linku. Pri realizácii projektu kládli architekti dôraz na použitie kvalitných materiálov a nábytku od zahraničných i českých dizajnérov. Neobmedzovali sa len na moderný dizajn, použili napríklad aj stoly od popredného českého medzivojnového a povojnového dizajnéra Henricha Halabalu. Koberce pochádzajú od tradičného britského výrobcu Brintons, luxusné tapety nesú značku Vescom.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:13