StoryEditor

Dizajnérka skrášlila pracovné prostredie priemyselnej firmy. Takto to dopadlo

15.08.2016, 00:00
Autor:
řezřez

Chuť do práce určite pridá výška platu alebo úspechy, ale aj pracovné prostredie. To si začína uvedomovať čoraz viac zamestnávateľov. A netýka sa to zďaleka len bánk či IT spoločností, ale aj rýdzo priemyselných firiem. Na dizajnérku sa tak obrátil aj výrobca malých českých vodných elektrární, píše idnes.cz. Takto to dopadlo.

"Želaním investora bolo navrhnúť priestory kancelárie, dennej miestnosti pre zamestnancov, šatne a sušiarne, a to v novo zrekonštruovanej hale Bavlňák spoločnosti Kredit Centrum," opisuje Jana Vrkotová zo štúdia Infinity Interier. Svoj projekt prihlásila do súťaže Interiér roka, kde bol hlavným mediálnym partnerom iDNES.cz. Každoročne sú oceňované výnimočné české súkromné aj verejné interiéry, a to v šiestich kategóriách. Do ďalšieho ročníka súťaže je možné zasielať prihlášky od 4. októbra. Tentoraz sa môžu hlásiť aj architekti zo Slovenska s projektmi, ktoré boli realizované na Slovensku.

Firma Kredit Centrum, ktorá sa zaoberá výstavbou a prevádzkou malých vodných elektrární (jedna sa dokonca nachádza neďaleko haly), si priala vyriešiť predovšetkým funkčnosť jednotlivých miestností. Pretože v pomerne rozľahlom objekte vznikli tiež dielne pre zámočnícku a inú výrobu, využila ich autorka pri realizácii interiéru.

Pre kanceláriu navrhla Jána Vrkotová nábytok s dostatočnými úložnými priestormi pre ukladanie dokumentácie vrátane možnosti výsuvov vo vysokých skriniach, ktoré slúžia na prehliadanie písomností postojačky, ďalej počítačové stoly a konferenčný stôl. Vznikol tu tiež malý kuchynský kút. V dennej miestnosti je kuchyňa pre zamestnancov, v prípade potreby ju možno opticky oddeliť posuvnými dverami od zvyšku miestnosti. "Pri tvorbe návrhu hral veľkú úlohu fakt, že ide o priestory pre čisto pánske osadenstvo, ktoré navyše často vchádza do všetkých priestorov, vrátane kancelárie, v pracovnom oblečení. Ďalším špecifikom potom bolo blízke susedstvo schátralej textilnej továrne, na ktorú je vidieť v podstate zo všetkých miestností novej haly, tieto pohľady majú rozhodne svoje nepopierateľné čaro," vysvetľuje Jana Vrkotová.

Archív štúdia Infinity Interier

Preto sa rozhodla pre mierne industriálny vzhľad interiérov. Na nábytok zvolila lamináty v dekore drásaného duba, meď antik a čiernu. Podľa návrhov si potom sami zamestnanci vyrobili stoly do dennej miestnosti, tentoraz v prevedení masívneho dubu, s finálnou povrchovou úpravou tungovým olejom (ide o čínsky drevný rastlinný olej na drevo). 

Závesné industriálne lampy pochádzajú z ďalšej zo zrušených textilných tovární, ktorých je v libereckom kraji veľmi veľa. "Investor si želal v interiéri použiť kombináciu červenej a modrej farby, k tomu výborne poslúžili dnes už kultové laminátové stoličky Vertex. Nikto sa na ne nemusia báť sadnúť aj v ľahko zašpinených montérkach, to je ich nesporná výhoda. Šedomodrá výmaľba s červenými pruhmi na stenách vniesla do interiéru trošku námorníckeho ducha," opisuje Jana Vrkotová.

Ďalšie dekorácie, ktoré zvolila, boli tapety s kreslenými obrazmi vodného kolesa a ďalších strojov zo "starých čias". V kancelárii je tak umiestnená fototapeta s vodnou turbínou, ktorá pochádza síce z roku 1913, ale je stále funkčná, o tom sa záujemcovia môžu presvedčiť v malej vodnej elektrárni Popelnice pri Tanvalde.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:12