Maru vytvára šperky plné prírody.Archív Márie Dolnej
StoryEditor

Mladá Slovenka vkladá do šperkov prírodu. Jedinečnosť vzniká zo živice

15.08.2016, 00:00

Mária Dolná je študentkou posledného ročníka všeobecného lekárstva v Košiciach a vo voľnom čase sa venuje tvorbe šperkov. Dostala sa k nim vďaka darčeku a už teraz premýšľa, kam by sa mohla posunúť.

Mária dostala minulý rok ako darček živicové náušnice a tak veľmi sa jej páčili, že ju inšpirovali k výrobe šperkov. „V decembri minulého roka som začala robiť klasické šperky, kde sa nejaký motív zalieva živicou do kovového lôžka a tomu sa venujem doteraz,“ hovorí o svojich začiatkoch Maru.

Priateľ Michal je šikovný drevár a vyrába rôzne drevené umelecko-úžitkové predmety, okrem iného aj jednoduché drevené prstene. Tu niekde sa začala písať aj ich spoločná história v podnikaní. „Chceli sme si spraviť nejaký spoločný projekt a spojiť drevo so živicou. Na internete sme našli prstene spĺňajúce základné kritérium, teda, že boli z dreva a živice. A ešte aj s príbehom,“ usmiala sa mladá žena. Až v apríli tohto roka sa pustili do prvého prsteňa, riešili celý postup ako by sa to dalo spraviť.

Michal má za úlohu vytvoriť drevenú časť, Mária živicovú. „Prvý prsteň bol ten najjednoduchší, aký si viete predstaviť. Drevo sme zaliali úplne priehľadnou živicou a vybrúsili. Keď sme videli, aké sú naň reakcie a ako sa ľuďom páči, pustili sme sa do ďalších kúskov. Vymýšľali sme nové druhy a tak pribúdali aj farebné prstene a aj prstene s kvetmi či dreveno – živicové prívesky,“ vyratúva svoje dielka Mária.

Okrem šperkov má dvojica ďalšie nápady kde a ako využiť drevo spolu so živicou, ale to zatiaľ prezrádzať nechce. Ako hovorí samotná Mária, na tejto výrobe je najkrajšie to, že každý jeden prsteň je iný aj keď ho robia rovnako. „Úplne super je ten moment, keď sa prsteň vybrúsi a vtedy vidíme, čo sme vlastne vytvorili. Táto práca sa zunovať ani nemôže,“ zasmiala sa študentka.

Maru sa pri dreveno-živicových prstienkoch doslova vyhrá s jemnosťou a detailmi. Archív Márie Dolnej

Pozitívny ohlas má aj na klasické živicové náušnice, prívesky alebo prstene, no, ako sama hovorí, najviac „fungujú“ tie s folklórnymi a vintage motívmi. „Na jednom takom dreveno – živicovom prsteni pracujeme aj štyri dni a pri takejto výrobe je najdôležitejšia trpezlivosť,“ vysvetlila. Inšpiráciou jej je zahraničná tvorba, keďže nevedia o nikom, kto by niečo podobné tvoril na Slovensku.

A ako teda vníma potenciálnu konkurenciu? „Čo sa týka dreveno-živicových prsteňov, tak ju zatiaľ nevnímame,“ uzavrela medička, ktorej sa život naplnil nielen štúdiom lekárstva, ale aj prírodou.

01 - Modified: 2024-03-21 14:44:02 - Feat.: - Title: Muránska planina má po dvoch týždňoch opäť nového riaditeľa, rezort preveruje zmluvu na predaj dreva 02 - Modified: 2024-03-18 23:02:11 - Feat.: - Title: Striebro nad zlato? Biely kov čaká na lesklejšie zajtrajšky, cenu potiahne nahor čoraz obľúbenejšie odvetvie 03 - Modified: 2024-03-06 14:21:21 - Feat.: - Title: Ťažba v chránenom Tatranskom národnom parku naberá hrozivé rozmery. Budú z toho malé lesné závody, odkazuje bývalý riaditeľ 04 - Modified: 2024-02-26 07:00:00 - Feat.: - Title: Japonci pošlú na obežnú dráhu Zeme drevený satelit. Chcú tak bojovať proti znečisťovaniu vesmíru 05 - Modified: 2024-02-11 07:00:00 - Feat.: - Title: Zrub stvorený drevom z kysuckých hôr: Do chalupy, ktorá ukrýva nevšedný príbeh, sa vošla aj sauna
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:20