Zuzka tvorí minimalizmus pre mužov aj ženy.Zuzana Kovácsová
StoryEditor

Nechala svoju prácu a inšpirovala sa betónom. Kvetináče mladej Slovenky sú hitom

03.08.2016, 00:00

Zuzana Kovácsová sa po vysokej škole rozhodovala, čo ďalej. Práca ju nenapĺňala a rozhodla sa pre zmenu. Nové príležitosti jej do života vniesli nielen milovanú prácu, ale aj muža.

Luloface je projekt, ktorý Zuzana rozbehla potom, čo odišla zo zamestnania, ktoré ju nenapĺňalo. „V poslednom období je to veľmi častý scenár, s ktorým sa stretávam u kolegov z iných handmade značiek. Tvorba v hocijakej podobe ma vždy neskutočne napĺňala, je to forma môjho sebavyjadrenia, súčasť môjho ja už od detstva,“ povedala na úvod.

Mala však víziu, že chce robiť a tvoriť niečo, čo na Slovensku ešte nikto nerobí. A odvaha jej veru nechýbala. Súčasne s tým stretla aj svojho priateľa, ktorý má vývojársku technologickú firmu, ktorej dielňa ju ohúrila. „Matice, skrutky, veľké stroje, frézy... V tomto priestore som strávila naozaj veľa času. Rozhodnutie tvoriť v industriálnom štýle bolo teda prirodzené,“ vysvetlila mladá žena, pre ktorú je tvorba v industriálnom štýle odkrytím, priznaním a ukázaním krásy chladných, surových materiálov, ktoré sa iní doteraz snažili zakrývať a spraviť z nich prvok, ktorý zútulní priestor okolo.

Betónové kvetináče sú in
V tomto duchu vznikla aj jej kolekcia betónových kvetináčov. V súčasnosti má Zuzana v ponuke 5 geometrických tvarov kvetináčov – kváder s trojuholníkovou podstavou, diamant, icosaheron, dodecaheron a octahedron. „Inšpirujeme sa škandinávskou geometriou, v ktorej figurujú ostré tvary – trojuholníky, päť či šesťhrany. Ak chcete dodať bytu moderný nádych alebo ho oživiť, veľakrát stačí úplná drobnosť, minimalistický, no výrazný, zaujímavý kvetináč, ktorý môže pôsobiť ako solitér - prvok, ktorý v interiéri jednoducho neprehliadnete,“ usmiala sa.

Počas procesu tvorby sa skúša viaceré tvary, súčasná ponuka sú favoriti, ktorí obstáli pred jej kritickým okom a tešia sa záujmu u zákazníkov.

„Povedala by som, že naším znamením je minimalizmus, ktorý sa teší čoraz väčšej obľube u ľudí. Vidím to aj na rastúcom záujme o naše výrobky. Trendy a farby v interiérovom dizajne sa menia každým rokom, ba dokonca ročným obdobím, no takýto farebne a tvarovo jednoduchý kúsok sa dá kombinovať skoro so všetkým. Nakoniec, ak niekomu nevyhovuje sivá, pre niekoho možno nudná, no pre mňa veľmi elegantná, farba, kvetináč sa dá pomaľovať akoukoľvek akrylovou farbou. Bývanie vás musí hlavne baviť,“ vysvetľuje.

Kvetináče nie sú také ťažké, aké sa zdajú, no záleží od tvaru. Najľahší má pol kila, najťažší aj 1,5 kilogramu, čo má svoje výhody - vďaka jeho váhe je kvetináč s rastlinkou v bezpečí aj pred vetrom alebo zvedavými domácimi miláčikmi.

Betón je podľa mladej tvorkyne všeobecne veľmi vďačný materiál pre pestovanie menších rastliniek, napríklad kaktusov a sukulentov, pretože cez póry nasaje prebytočnú vodu a v letných mesiacoch udržiava teplotu koreňov, preto sa neprehrievajú. Rastlinku stačí raz za 2 týždne pokropiť rozprašovačom a tým sa starosť sa končí.

Aj kov je trendy
Po betónových kvetináčoch prednedávnom uviedla na trh sériu troch kovových kvetináčov z nehrdzavejúcej ocele a hliníka, geometrickým tvarom však zostali verní. Aj muži aj ženy oceňujú Zuzkinu nápaditosť. „Ženám je blízka estetickosť a dizajnový šmrnc našich výrobkov. Muži majú zase radi technický nádych industriálneho štýlu, surovosť materiálu, nenáročnú údržbu. Často sa mi stáva, že ich nadchnú moje náušnice so skrutiek a hneď nimi obdarujú svoje manželky a dcéry v rôznom veku.

Zákazníčky mi zas rozprávajú o nadšených reakciách mužov, kolegov, ktorí si všimli „skrutku“ v ich uchu,“ zasmiala sa. A kde čerpá inšpiráciu na industriálnu, atypickú tvorbu?

„Vo farbách, materiáloch, vzoroch, tvaroch je škandinávsky štýl a moderný industriálny štýl, prípadne urban štýl. Majú viac spoločné, ako by sa mohlo zdať. Sledujem najmä zahraničnú produkciu, magazíny o bývaní, weby urban značiek a značiek, ktoré pracujú s betónom, či sociálne siete. Rada však sledujem aj start-upové weby, kreativita a technológia zažíva v súčasnej dobe veľký boom, každý deň príde na trh niečo nové, inšpiratívne, prevratné,“ uzavrela mladá žena, pre ktorú sa betón stal súčasťou životnej filozofie.

01 - Modified: 2023-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Novopostavenú diaľnicu v Česku musia zbúrať, betón by nevydržal údržbu 02 - Modified: 2023-01-22 18:09:44 - Feat.: - Title: Branisko na niekoľko mesiacov zatvoria. Betónová cesta popraskala a musí sa vyrúbať 03 - Modified: 2022-10-02 22:00:37 - Feat.: - Title: Skanska naliala do Višňového trikrát viac betónu a pýta milióny navyše. Môže za to talianska metóda 04 - Modified: 2021-06-30 08:11:06 - Feat.: - Title: Východniari zase bavia internet: Auto zaparkovalo v čerstvom betóne 05 - Modified: 2019-10-03 13:15:15 - Feat.: - Title: Šikovné Slovenky, ktoré všetky svoje produkty vyrábajú ručne. Ich práca je nádherna!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 15:49