StoryEditor

Vinárstva ako architektonické skvosty. Prestíž nielen k degustácii

14.07.2016, 00:00

Svet sa zamiloval do vína. Postaviť atraktívne vinárstvo dnes patrí k prestížnym zákazkám svetových architektov a štúdií, píšu lidovky.cz.

Výstava v Brne predstavuje štyri desiatky zaujímavých súčasných vinárstiev, ktoré vznikli v posledných rokoch v strednej Európe a prepájajú súčasnú architektúru s novými technológiami výroby vína.



Výrobcovia kvalitného vína investovali do nových výrobných technológií, ale tiež do architektúry, ktorá vyhovuje novej prevádzke a tiež pamätá na zákazníka. Architektúra vinárstva je tu prezentovaná ako kultúrny i spoločenský fenomén, ako spojnica tradičného remesla a súčasných technológií i progresívneho dizajnu. Vybrané vinárstva sú jedinečné tak svojou vinárskou produkciou, ako aj architektonickým stvárnením výrobných prevádzok.

Vinársky trend
"Najväčší rozmach vo výstavbe nových vinárstiev v regióne v súčasnosti zaznamenáva predovšetkým Rakúsko, ale tento trend sa začína objavovať aj v ostatných vinohradníckych lokalitách strednej Európy. Súvisí to so všeobecnou obrodou vinárstva, ale aj s celospoločenským zhodnotením architektúry ako kultúrneho fenoménu. Vinári oslovujú popredných architektov a vedú s nimi dialóg pri projektovaní nových vinárskych celkov, ktoré sa stávajú novými vizuálnymi ikonami vinárskych lokalít," uviedol výstavu riaditeľ Galérie architektúry Gabriel Kurtis.

Ťažiskom konceptu je predstaviť spojenie nových (i tradičných) výrobných postupov s modernou architektúrou a dizajnom, čo sa prejavuje nielen na interiéroch, ale napríklad aj na grafike vinety. Na výstave nechýbajú zástupcovia z Českej republiky, Slovenska, Rakúska, Nemecka (Saska), Maďarska, Slovinska a severu Talianska (južného Tirolska).

Lothar Sprenger

Hrozno v obrazoch
Jednotlivé vinárske prevádzky či vinárske centrá sú predstavené prostredníctvom fotografií a plánov. Dôraz je tiež kladený na charakteristiku jednotlivých vinárskych regiónov, typických odrôd a výsledných produktov. A to vrátane opisu výroby a dozrievania vína, ktoré je spracovávané rovnako tradičnými spôsobmi (napríklad zrením v barikových sudoch) ako aj najmodernejšími technologickými postupmi.

Výstava je prístupná do 2. septembra tohto roku.

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:53