„Trávim menej času čistením, upratovaním alebo nákupmi, čo v preklade znamená, že mám viac času na priateľov, cestovanie alebo jednoducho si užiť dni voľna. Stal som sa oveľa aktívnejším,“ povedal Sasaki.Reuters
StoryEditor

Vlastní len pár kusov oblečenia a to je všetko. Rozmáha sa trend, ktorý zastával aj Steve Jobs

10.07.2016, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Jednoizbový byt Fumia Sasakiho v Tokiu je tak prázdny, že ho jeho priatelia prirovnávajú k vypočúvacej miestnosti. Sasaki vlastní tri košele, štvoro nohavíc, štyri páry ponožiek a zopár ďalších osobných vecí. Dôvodom nie sú peniaze. Tridsaťšesťročný vydavateľ si takýto životný štýl vybral dobrovoľne, a pripojil sa tak k rastúcemu počtu Japoncov, ktorí sú presvedčení o tom, že menej znamená viac, napísala agentúra Reuters.

Ovplyvnení tradičným japonským zen budhizmom sa vyznávači minimalistického štýlu vzpierajú konzumnej spoločnosti tým, že dramaticky obmedzujú svoje osobné vlastníctvo.

Iba veci, ku ktorým máme vzťah

Sasaki predtým býval vášnivým zberateľom kníh, CD a DVD diskov, pred dvoma rokmi ho však unavilo neustále sledovanie najnovších módnych trendov. "Stále som myslel na to, čo ešte nemám, čo mi ešte chýba," vysvetľuje.

Nasledujúci rok strávil rozpredávaním a rozdávaním svojho majetku. "Keď mi teraz upratovanie a nakupovanie zaberie menej času, môžem tráviť viac voľného času so svojimi priateľmi či cestovaním. Som teraz podstatne aktívnejší," hovorí.

Ostatní tiež zdôrazňujú, že vlastnia iba veci, ku ktorým majú naozaj vzťah. Túto filozofiu preslávila Japonka Mari Kondová, ktorej kniha o usporiadaní domácnosti sa stala vo svete bestsellerom.

"Mal som viac vecí než priemerný občan, zďaleka nie všetky som si cenil. Stal som sa minimalista preto, aby som sa vo svojom živote zameral na veci, ktoré mám skutočne rád," uviedol redaktor internetového servera Kacuja Tojoda, ktorý má vo svojom byte o veľkosti 22 metrov štvorcových iba stôl a matrac na spanie.

Inšpiráciou bol aj Steve Jobs

Japonskí minimalisti sa inšpirovali v Spojených štátoch, kde k prvým stúpencom tohto štýlu patril Steve Jobs.

Cieľom minimalistického životného nie je len zbaviť sa chaosu a neporiadku, ale tiež prehodnotiť, čo vlastníctvo vecí znamená, a získať tým iné hodnoty - v prípade Sasakiho napríklad čas cestovať.

Koľko má tento štýl života prívržencov, nie je známe, ale Sasaki a ďalší sú presvedčení, že existujú tisíce prísnych zástancov minimalizmu a pravdepodobne tisíce ďalších, ktorí majú o túto filozofiu záujem.

Niektorí ľudia hovoria, že minimalistický štýl života je len prirodzené vyústenie zen budhizmu. "Na Západe je snaha zapĺňať priestor, aby bol úplný. V zen budhizme však nechávame veci nedokončené, aby mohla pracovať fantázia človeka," vysvetľuje štyridsaťjedenročná spisovateľka Naoki Numahataová.

Minimalisti tiež argumentujú, že mať menej osobných vecí je nesmierne praktické v Japonsku, ktoré často postihujú zemetrasenia. "Tridsať až 50 percent zranení pri zemetraseniach spôsobujú padajúce predmety," uviedol Sasaki a ukázal pritom na svoju izbu. "V tejto miestnosti také obavy mať nemusíte," dodal.

01 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 02 - Modified: 2024-04-17 15:54:23 - Feat.: - Title: Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo západ Japonska 03 - Modified: 2024-04-17 06:49:11 - Feat.: - Title: Japonsko vykázalo za marec prebytok zahraničného obchodu 04 - Modified: 2024-04-15 06:52:51 - Feat.: - Title: V Japonsku namerali 25 stupňov Celzia v najskoršom období roka 05 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:10