Drevené laty, tribúna, slnko a voda. Presne takto by sa dala opísať pobrežná sauna, ktorú majú na svedomí architekti z Avanto. Mnohostranný objem pobrežnej stavby umožňuje návštevníkom vyliezť až na strechu a mať tak skvelý výhľad na more a nechať sa láskať slnkom.Kuvio
StoryEditor

Architekti vytvorili unikátnu stavbu. Pozrite si pobrežnú saunu z Helsínk

01.07.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Drevené laty, tribúna, slnko a voda. Presne takto by sa dala opísať pobrežná sauna, ktorú majú na svedomí architekti z Avanto. Mnohostranný objem pobrežnej stavby umožňuje návštevníkom vyliezť až na strechu a mať tak skvelý výhľad na more a nechať sa láskať slnkom, píše portál dezeen.com.

Stavbu pomenovali Löyly a situovaná je v Hernesaari, bývalej priemyselnej oblasti Helsínk, ktorú v súčasnosti rekonštruujú a tvoria v nej bývanie aj parky. Stavba má aj reštauračné priestory. Keďže areál je tiež domovom terminálu výletnej lode, architekti sa rozhodli pre stavbu obrovskej sauny aj preto, aby mohli turisti zažiť autentickú saunu priamo na mieste.

Krajina, ktorá má 5,4 milióna obyvateľov, má asi 3 milióny sáun, čo vychádza približne jedna na domácnosť. Rastúca popularita súkromných sáun ohrozovala tie verejné, preto Avanto architekti veria, že areál novej obrovskej sauny je správna voľba a objavia ju mnohé mestské komunity.

„Saunovanie je nevyhnutnou súčasťou fínskej kultúry a národnej identity,“ hovoria architekti. Verejné sauny boli vo Fínsku bežné najmä vo väčších mestách, no veľa nových apartmánov má svoje vlastné sauny. Ďalšie verejné sauny sa stále plánujú, keďže v krajine je saunovanie dôležité pre komunitný spôsob života. Stavba sauny je konštruovaná tak, aby bola nízko položená nad zemou, a aby nedošlo k zatieneniu výhľadu na more.

Tepelne ošetrená borovica má časom šednúť a splynúť tak s kamenistým prostredím. Architekti opísali nepravidelný tvar budovy ako plášť a vnútorný priestor je členený na saunu a reštauráciu. Miesta na sedenie sú čiastočne kryté a rozdeľujú vnútorné a vonkajšie prostredie. Lamely pritom delia saunujúcich sa od okoloidúcich a chránia pred drsnou pobrežnou klímou.

„Namiesto konvenčnej budovy sauny v tomto priestore vzniká bezstarostná a vybrúsená konštrukcia, ktorá je skôr súčasťou parku ako konvenčnou budovou,“ vysvetlili architekti. Keď drevo zošedne, bude vyzerať viac ako skala na pobreží a zapadne tak do konceptu. Obvodový plášť tvorí akési schody pre všetkých, ktorí chcú vystúpiť na strechu a zažiť vyhliadku na more a okolité miesto.

Na úrovni prízemia terasa vyčnieva nad pobrežím a jej schodisko vedie smerom do mora. Vnútorná sauna má sporé svetlo a pokojnú atmosféru. Reštaurácia pojme 150 návštevníkov a interiér, kde sa zmestí až 100 ďalších kúpajúcich sa, navrhli dizajnéri z miestneho štúdia Joanna Laajisto Creative Studio.

Sauna je rozdelená na tri časti: jedna je stále vyhrievaná, druhá len raz denne a treťou je tradičná, zadymená sauna. Kúpeľná aréna s umývadlom so studenou vodou a krbom je umiestnená medzi miestnosťami. Reštaurácia má aj vyvýšený bar a je zariadená štýlovým nábytkom od talianskeho výrobcu Torre, dánskych firiem Kvadrat a Gubi a britského dizajnéra Michaela Anastassiadesa. Materiálmi sú betón aj oceľ i svetlé škandinávske brezové drevo.

„Cieľom návrhu bolo vytvoriť príjemnú reštauráciu, ktorá ladí so silným architektonickým duchom budovy,“ znie vyjadrenie štúdia. „Tento prístup by mohol byť pomenovaný aj ako mäkký minimalizmus.“ kultúra využívania sauny je populárna aj v ostatných susedských škandinávskych krajinách okolo Fínska.

01 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 02 - Modified: 2024-04-23 14:46:20 - Feat.: - Title: Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky, v Helsinkách komplikujú dopravu 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 04 - Modified: 2024-04-04 15:42:30 - Feat.: - Title: Streľba vo fínskej škole bola zrejme naplánovaná, uviedla polícia. Žiak bol obeťou šikany 05 - Modified: 2024-04-03 12:57:35 - Feat.: - Title: Motívom dvanásťročného strelca vo fínskej škole bola šikana, uviedla polícia
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:15