Petra má vo svojom ateliéri množstvo materiálu, inšpiráciu našla aj v krojoch.Archív Petra Toth
StoryEditor

Slovenke učaroval v detstve luster, teraz tvorí ohromujúce šperky

23.06.2016, 00:00

Mnoho ľudí sníva o tom, že ich bude živiť ich záľuba. Petra Toth bola na prácu šperkárky snáď predurčená, veď už ako malá sa hrabala v maminej šperkovnici a roztrhnuté korále sa snažila dať dokopy. Teraz je šťastnou mamou a aj jej dcérka Mileva jej vlieva energiu do žíl.

Ak sa Petra poohliadne dozadu, šperky boli a zrejme sú jej osudom, s ktorým sa narodila. Ako sama hovorí, pamätá si, že už ako malé dievčatko sa hrávala s maminou šperkovnicou a hrala sa s perlovými náhrdelníkmi, kým sa jej ich nepodarilo roztrhnúť, aby sa roztrhnutie snažila pred maminou zakamuflovať. „Skúmala som, ako sa dajú opäť navliecť, takže vlastne niekde tam sa to všetko začalo. Vzťah ku šperkom som mala od útleho detstva, fascinovali ma na príklad odlesky kryštálu a na svet som sa často pozerala cez brúsené fazetové sklíčko, ktoré som si zvesila dolu z kryštálového lustra, ktorý v tom čase mala doma moja babička,“ usmieva sa mladá žena, ktorá si svoj detský sen splnila a živí ju.

Začiatky ľahké neboli, ale Petra je rodený bojovník 

Keď sa pozrie na svoje začiatky, vždy presne vedela, že šperky sú tým, čomu sa chce profesionálne venovať. „Začiatky boli ťažké, to je pravda, ale ja som rodený bojovník. V dobe, kedy som sa začala profesionálne venovať šperkom, Slováci neboli naklonení slovenským výrobkom. Vedy všetko, čo bolo dovezené zo zahraničia a malo „značku”, bolo pre nich zaujímavejšie. Ale doba sa zmenila, Slováci našli cestu k svojim koreňom a naše šperky sa tešia veľkej obľube,“ vysvetlila.

Ani rozbiehanie vlastného biznisu však nebolo jednoduché. Ešte teraz má v živej pamäti, aké ťažké bolo presvedčiť predajcov, aby jej šperky predávali. „Ale prešlo pár rokov a dnes si môžem predajcov vyberať. Je to vďaka usilovnej práci a mojej vlastnej tvrdohlavosti,“ hovorí a jedným dychom dodáva, že nikdy s tým nechcela seknúť. „Je toho toľko, čo mám v hlave, čo by sa dalo vytvoriť a to ma ženie neustále ďalej. Často mám opačný problém a potrebovala by som, aby boli dni dlhšie, aby som toho stihla oveľa viac.“

Inšpiráciu čerpala Petra aj z krásy krojov
Programovo sa Petra téme inšpirovanej slovenskou kultúrou venuje už niekoľko rokov a od detstva má vášnivý vzťah k slovenskému folklóru, veď už ako dieťa spievala v detskom ľudovom súbore a vystupovala v kroji. „Kroje ma fascinujú, sú tak neuveriteľne precízne vyrobené, že každý jeden kroj je vlastne šperk,“ hovorí o svojej prvotnej inšpirácii v neskoršej profesionálnej tvorbe.

Dcérka ju inšpiruje už od čias v brušku
Jej inšpiráciou sa stala aj milovaná dcérka Mileva, ktorej venovala aj celú kolekciu. „Táto kolekcia je mojou „srdcovou záležitosťou“. Prakticky celý proces navrhovania tejto kolekcie, až po výrobu trval počas celých deviatich mesiacov môjho tehotenstva až po pôrod, prežívala som ten čas v absolútnej harmónii s očakávaním toho najkrajšieho dňa, aký môže žena zažiť, narodenie svojho dieťaťa. Preto táto kolekcia s názvom Mileva, nesie meno po mojej dcére. Mileva je staroslovanského pôvodu a znamená milovaná a milujúca. Kolekcia sa však nečakane vypredala po 1,5 mesiaci s čím sme vôbec nerátali. Šperky boli vypočítané, že budú na trhu 3 roky,“ usmieva sa Petra.

Archív Petra Toth

Manžel je pozorovateľ, z Milevy by mohla byť vedkyňa
Šperkárka má absolútnu podporu svojej rodiny. „Môj manžel mi pomáha s čím sa len dá. Je vyštudovaný umelec, čiže jeho názor, aj keď niekedy je kritický, si nesmierne vážim a je asi jediným človekom na svete, ktorého počúvam,“ smeje sa. Jej prácu totiž vníma skôr ako pozorovateľ. „Stojí pri mne prakticky od mojich profesionálnych začiatkov a vidí celý môj vývoj. Podporoval ma vtedy úplne na začiatku a podporuje ma aj teraz. Moja práca sa za tie roky zmenila, je to viac o manažérskej činnosti ako o umení a manžel je mi vždy nápomocný pri každej jednej činnosti.“

Keďže sa Petra odmalička venovala šperkom, je na mieste otázka, či zdedí lásku k nim aj dcérka. „To neviem odhadnúť, ja by som z nej chcela vedkyňu, ale určite ju do ničoho nebudem nútiť. Nech si nájde svoju vlastnú cestu a v nej ju budem podporovať. Ale už teraz sa dá vidieť, že má nesmierny cit na detail,“ opísala svoju prvorodenú dcéru a dodala, že s manželom by chceli aj druhé bábätko, ale všetko nechávajú na osud. A dokedy sa bude šperkom venovať? „Navždy. Nemám záložný plán a ani si ho nikdy nebudem robiť. Robiť šperky mi bolo predurčené,“ uzavrela.

01 - Modified: 2024-03-18 23:02:11 - Feat.: - Title: Striebro nad zlato? Biely kov čaká na lesklejšie zajtrajšky, cenu potiahne nahor čoraz obľúbenejšie odvetvie 02 - Modified: 2024-02-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Tvorba talentovanej Slovenky Nikol Hanzelovej: Jej šperky sú inšpirované nespútanou prírodou 03 - Modified: 2024-02-05 09:54:27 - Feat.: - Title: Akčná Hanychová sa rozhodla spraviť bazár darovaných šperkov: Toto musí z domu! 04 - Modified: 2024-02-01 09:00:00 - Feat.: - Title: V Dobe ľadovej pôsobilo deväť spoločenstiev. Mali sa nachádzať aj na území Slovenska 05 - Modified: 2024-01-26 09:34:53 - Feat.: - Title: 30 najkrajších šperkov na túto zimnú sezónu, ktorými nešliapnete vedľa!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 17:47