Shao Feng
StoryEditor

Stropy zo zrkadiel a detský kútik s balónom. Kníhkupectvo ako zo sci-fi filmu

26.05.2016, 00:45
Autor:
mušmuš

Šanghajské dizajnové štúdio XL-Muse vytvorilo vskutku netradičné priestory pre kníhkupectvo nachádzajúce sa  v mamuťom nákupnom komplexe v Číne. Interiér ako z iného sveta bol navrhnutý tak, aby klientom poskytoval čo najviac jedinečných možností na čítanie a nakupovanie literatúry, píše dezeen.com.

Pozdĺž predajne vedie sklenená stena pokrytá textami v rôznych jazykoch. Za presklenou fasádou sa nachádza biely priestor so stĺporadím, v ktorom sú integrované vertikálne regály plné kníh.
Stĺpy sú v priestore rozmiestnené v nepravidelných vzorcoch, aby evokovali stromy rastúce v lese. Zrkadlové panely pokrývajúce strop zase vytvárajú ilúziu, že stĺpy dosahujú dvojnásobok svojej  skutočnej výšky.

Manipulácia zrkadlami
Zrkadlá sú tiež použité ako obklady na druhej strane priestoru. Celá miestnosť sa tak zdá byť hlbšia. A okrem toho verne odráža vonkajšie prostredie.

Kľukaté lavice sú umiestnené po celej dĺžke priestoru a aj medzi stĺpmi – stromami v lese – sa krútia ako potok. Prirodzené svetlo vstupuje do miestnosti cez sklenenú stenu. Dopĺňa ho biely prúžok svetla lemujúci regály. Priestor aj vďaka tomu pôsobí ako čisté a chladné prostredie.

Otvor v zrkadlovej stene vedie do miestnosti zvanej Čítací koridor. Tá ponúka tmavšie a intímnejšie prostredie na čítanie kníh. Police z tmavého dreva, ktoré lemujú steny na oboch stranách koridoru, sú prerušované šikmými rezmi z ľahšieho dreva. Priestoru to prepožičiava estetickú pestrosť.

Domáca pohoda
Geometrické sedadlá a stoly ponúkajú komfortné miesta pre pohodové čítanie so svietidlami vyrobenými z drevených líšt, rozlievajúcich teplé osvetlenie po celej dĺžke miestnosti.

Rovnako ako chodba, aj ďalšia čitáreň je vybavená tmavým drevom a osvetlením, ktoré evokuje útulnú atmosféru. Individuálne osvetlenie zabudované do lavíc vytvára spolu s čalúnenými vankúšmi komfort a dojem domova a obývačky.

Na konci kníhkupectva je vyhradený priestor pre deti. Nájdete v ňom prezentácie kníh v tvare horskej dráhy,  kolotoča, bicykla, vlaku, pirátskej lode či teplovzdušného balóna. Opäť platí, že zrkadlový strop zdvojnásobuje vnímaný priestor i všetky „hračky“ v ňom a taktiež reflektuje podlahu, ktorá je zjednodušenou mapou galaxie. Cieľom všetkých týchto detailov je povzbudiť deti, ale i dospelých, aby viac čítali.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:23