V Pradiarni skončili. Mladé grafické dizajnérky združené v ateliéri Trivjednom sa musia rovnako ako ďalší nájomníci do konca júna z Cvernovky vysťahovať.Nadácia Cvernovka
StoryEditor

Pozrite si, kto všetko príde v Cvernovke o priestor. Vyrastie tam luxusný komplex

13.04.2016, 18:04
Autor:
apnapn
Architekti, dizajnéri a maliari balia kufre. Najväčšie kreatívne centrum v Bratislave čoskoro osirie.

Budova bývalej Cvernovky v Bratislave je už vyše desaťročie kultúrnym podhubím, ktoré združuje celú komunitu melcov, dizajnérov, architektov, maliarov, sochárov, fotografov, IT vývojárov, start up podnikateľov a iných profesií z oblasti kreatívneho priemyslu. Už o necelé tri mesiace sa však budú musieť vysťahovať.

Budova je v nevyhovujúcom stave a jej nový majiteľ, spoločnosť YIT Slovakia, sa chystá na jej rekonštrukciu (viac čítajte TU). Na tomto mieste vyrastú luxusné byty, kancelárie a obchody.

Či sa však umelci a s nimi aj genius loci týchto priestorov do nej aj vrátia, je viac ako neisté. Nadácia Cvernovka, ktorá ich zastrešuje, sa totiž s majiteľmi nedohodla na vybudovaní Kreatívneho, kultúrneho a spoločenského centra v budove Pradiarne.

„Nadácia developerovi predstavila ideový koncept Kreatívneho a kultúrneho centra a varianty jeho udržateľného fungovania – od dlhodobého prenájmu a správy až po odkúpenie budovy. Po trojmesačných rokovaniach so spoločnosťou YIT žiaľ nedošlo k vzájomnej dohode o budúcnosti Pradiarne,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku Nadácie.

Kam sa podejú, zatiaľ nevedno.

„Rokujeme s viacerými subjektmi a inštitúciami vrátane magistrátu, kam by sa centrum mohlo presťahovať,“ potvrdil nám správca nadácie Braňo Čavoj. „Hoci všetci dotknutí riešia svoje ďalšie pôsobenie aj po vlastnej linke, mnohí povedali, že by sa radi presunuli v rámci celku,“ dodáva. Ich miesto v jedinečnom priestore Pradiarne pravdepodobne zaujmú byty a kancelárie.

Poslednou verejnou akciou ktorá sa bude konať v Cvernovke, bude 6. ročník podujatia 1. máj v Cvernovke – Deň otvorených ateliérov s bohatým programom. V galérii si pozrite, kto všetko príde o strechu nad hlavou.

 

01 - Modified: 2024-04-04 08:54:28 - Feat.: - Title: Koniec obľúbenej služby. Vo viacerých mestách si už jedlo cez túto donášku neobjednáš, svoje pôsobenie končí zo dňa na deň 02 - Modified: 2024-03-06 10:00:00 - Feat.: - Title: Dráma v biznise, ktorý profituje na deťoch. Dvojica Spievanka a Zahrajko končí: Rozpad sprevádzajú odkazy na sociálnych sieťach 03 - Modified: 2024-03-01 11:00:00 - Feat.: - Title: Fotograf Martin má kvôli úradom otvorené len raz za štyri roky, aj to len desať minút. Záujemcov fotí zadarmo 04 - Modified: 2024-02-01 15:17:42 - Feat.: - Title: Piesne od Taylor Swiftovej, Drakea alebo Adele do svojich videí na TikToku už nepridáte. Vypršala mu licencia 05 - Modified: 2023-12-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Legenda od Renaultu končí. So špičkovým modelom sme sa rozlúčili v limitovanej verzii
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:53