StoryEditor

Mali odvahu a fantáziu. Za minimum peňazí tak získali originálny byt

31.08.2015, 00:00

Manželia s malým synom dokázali, že sa ničoho neboja. Vybudovali si domov v starých garážach v prízemí amsterdamského činžiaku a získali tak veľkorysý byt s industriálnym charakterom, píše portál idnes.cz.

Mladá architektka a čerstvá mamička Renée Appelo s manželom Pieterjanom našli nový domov na módnej adrese v centre Amsterdamu v ulici Hoogte Kadijk.



Získať tu nevyužívané garáže a premeniť nebytový priestor na bytový apartmán sa aj cez všetko papierovanie ukázalo výhodnejšie než všetky ostatné varianty: kúpa nového bytu alebo generálna prestavba starého bytu.

Ak by sa neobvyklá transakcia nepodarila, rodina by musela zvoliť okrajovú časť mesta. Mimoriadnou premenou navyše získala atraktívne a neopakovateľné priestory.

S prestavbou 115 metrov štvorcových veľkého bytu začali majitelia pred tromi rokmi, projekt dokončili teraz v roku 2015. V prednom trakte bytu, na pôvodnom mieste dvojgaráže, vznikol obytný priestor s rozlohou 60 metrov štvorcových, v ktorom je okrem kuchynského kúta, jedálne a obývacej izby tiež pracovňa s knižnicou a posedenie pre návštevy.

Na rovnakú adresu totiž manželia tiež presunuli aj svoje podnikanie, architektonickú firmu Studio Appelo. Tú založila Renée Appelo pred rokom, po desiatich rokoch praxe v zavedených projektantských kanceláriách.



Na obytný priestor nadväzuje smerom k záhradnému dvorčeku 17-metrová izba na hranie určená pre malého synčeka. Vďaka voľnej dispozícii priestoru majú rodičia stále prehľad a dozor nad dianím. Voľný plán bytu uzatvárajú dve skromné ​​obytné miestnosti: detská spálňa a spálňa rodičov.

Neplytvajú miestom, obe izby majú výmeru nutnú len pre samotné prespanie, rodina počíta s tým, že zvyšný čas chcú vždy tráviť spolu. Izby oddeľuje od zvyšku bytu kúpeľňa, vybavená vaňou aj priestranným sprchovacím kútom, a šatňa s toaletou.

Renée Appelo okrem architektúry vyštudovala aj divadelnú scénografiu a na zariadení bytu je jej druhá profesia okamžite poznať. Byt ponúka originálne priehľady a nezabúda na nutnú estetiku.

Úložné priestory vyplnili miesta, ktoré inak zvyčajne zostávajú ignorované, ako sú napríklad priestory tesne nad stropom. Vďaka starostlivému plánovaniu tak zostalo viac miesta pre každodenný život a priestor pôsobí vzdušným a veľkorysým dojmom.

Do kúpeľne vedie štýlové kajutové okienko. Bývanie Renée vybavila zdobnými, ošúchanými a generáciami preverenými nábytkovými kúskami, ktoré zohnala v najrôznejších starinárstvach, bazároch a na blšákoch, ktoré ladne kontrastujú s industriálnymi prvkami, odvolávajúcimi sa k pôvodnej funkcii priestoru.

Na podlahách je betónová stierka, ktorá je dobrým a nekonfliktným základom ostatným prvkom a materiálom, k priemyselnej minulosti sa vzťahuje aj svetlozelená farba, ktorou sú natreté tabuľkové okná a ktorá bola použitá aj na kuchynskú linku. Jedným z mála luxusných prvkov, ktoré si manželia dopriali, je doska kuchynskej linky v nadčasovom mramore. Autorom obrazov na stenách je majiteľ bytu.

01 - Modified: 2007-09-04 12:23:00 - Feat.: 0 - Title: Kaliňák informoval prezidenta o príčinách havárie v Hriňovej
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:44