StoryEditor

Ako zariadiť podkrovie? Poradíme vám (foto)

14.07.2012, 00:00
Autor:
stlstl
Krásu skrytú v podkrovných priestoroch, treba využiť. Poznáme niekoľko užitočných rád.

Zariaďovanie a dizajn podkrovných priestorov je veľkou výzvou nielen pre samotných obyvateľov, ale aj pre bytového architekta. Podkrovné priestory majú veľký potenciál a krásu, ktorú treba využiť, celý priestor vhodne navrhnúť a rozčleniť. Ak je členenie už dopredu dané dispozíciou, dobre si premyslite funkčnú náplň jednotlivých izieb.

Ako zariadiť podkrovie
Ak sa pohrávate s myšlienkou zariadiť či zrekonštruovať podkrovie domu alebo bytu, využite hneď od začiatku profesionálnu spoluprácu s interiérovým architektom, ktorý vám dizajn navrhne na mieru. Ten vám na základe vašich predstáv, požiadaviek a finančných možností vypracuje návrh interiéru, ktorý zohľadní všetky danosti podkrovia. Svojimi skúsenosťami a nápadmi vyrieši aj tie najväčšie problémy a vás odbremení od všetkých starostí, postará sa o tých najlepších dodávateľov a nakoniec celý projekt zrealizuje pod osobným dozorom.

Šikmé steny komplikujú v podkrovných priestoroch zaradenie nábytku. Platí tu však jedna zásada, čím je sklon strechy väčší, tým je zariaďovanie jednoduchšie. Ak je výška nadmurovky (výška skosenia) príliš nízka, nižšia ako 110 cm, využite ju ako úložné priestory. Zalomené strechy a netypické miesta priam nabádajú na návrh originálnych knižníc a políc, relaxačných kútov a atypických kusov zariadenia. Nábytok je síce nutné vyrobiť na mieru, no je to mnoho ráz skôr výhoda ako nevýhoda. Zabezpečí tak podkroviu jedinečnosť, ktorá bude spolu s osobitosťou vytvárať komfortné bývanie.



Pravidlá a parametre pre podkrovné priestory
Pri zariaďovaní podkrovných miestností je potrebné dodržať určité pravidlá, aby bol priestor funkčný. Ak tak urobíte, môžete pod šikmou strechou zariadiť akýkoľvek priestor, či už to bude obývačka, kuchyňa, spálňa či pracovňa. Sklon strechy totiž do veľkej miery ovplyvňuje využitie daného priestoru a činnosti, ktoré v ňom budú prebiehať. Svetlá výška obytných miestností v podkroví musí byť najmenej 240 cm, odporúčaná je však až 260 cm. Obytné miestnosti v podkroví, ktoré sú súčasťou bytu v nižšom podlaží, musia mať svetlú výšku minimálne 230 cm. Výnimku však tvoria ojedinelé trámy, pod ktorými stačí podchodná výška 210 cm. Aby bol takýto priestor vhodný na bývanie, aspoň polovica obytnej plochy musí spĺňať podmienku svetlej výšky. V miestach skosenia je najmenšia prípustná výška 110 cm, čo však neznamená, že tento rozmer nemôže byť menší. Môže byť, ale priestor už nie je plne využiteľný.



Spálňa či kuchyňa?
V spálni a v detskej izbe môžete umiestniť posteľ čelom k pomúrnici. Dajte však pozor na to, aby ste sa počas spánku necítili stiesnene. Priestor nad posteľou by mal byť aspoň 120 cm vysoký, aby ste sa na nej pohodlne usadili a využili možnosť sadnúť si pri čítaní knihy. V detskej izbe je podkrovie priam ideálne na rozvoj fantázie. V atypických kútoch sa dajú vytvoriť úkryty na hry a oddych. Na podlahu dajte koberec alebo matrac a získate tak miesto, ktoré si vaše dieťa určite obľúbi. Šatníkové skrine bez problémov umiestnite aj pod šikmú strechu a rozloženie ostatných kusov nábytku by nemal byť problém.

Najväčší problém pri zariaďovaní predstavuje kuchyňa v podkroví. Kuchynskú linku si dajte vyrobiť na mieru a predídete mnohým komplikáciám. Ak je výška nadmurovky vyššia ako 110 cm, umiestniť ju môžete kdekoľvek, no ak je nižšia, pod šikmé časti strechy umiestnite radšej jedálenský stôl a kuchynskú linku situujte na kolmé steny alebo do vnútra dispozície. Naopak, pri zariaďovaní kúpeľne je nízka nadmurovka výhodou. Je ideálna na zabudovanie pohodlnej vane. Na umiestnenie WC stačí výška steny v mieste zlomu 120 až 130 cm a umývadlo osádzame do výšky 80 cm. Ak je pomúrnica všade príliš nízka, pomôžu deliace stienky do určitej výšky, ktoré opticky rozdelia priestor kúpeľne.

Pracovný kútik zriadený v podkroví je ideálnym využitím všetkých predností tohto priestoru. Sediaci človek nepotrebuje nad hlavou toľko priestoru ako stojaci, a preto ak pracovný stôl umiestnite pod šikmú strechu, vôbec vám nebude prekážať.

Zariaďovanie obývacej izby v podkroví sa riadi pravidlom, že menej je niekedy viac. Do podkrovných priestorov nie sú vhodné rozľahlé obývacie steny, radšej ju zariaďte menšími komodami a skrinkami. Sedačku môžete umiestniť pod šikmú strechu alebo do priestoru a pod nízku pomúrnicu dajte diván alebo puf pre väčšie návštevy, prípadne nízky TV stolík.

Pripravené v spolupráci s interierovydizajn.com a ich architektkou Ing. arch. Ivanou Kolomazníkovou.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:25