3ders
StoryEditor

Z 3D tlačiarne vyšli prvé zlaté šperky. Klenotníci hovoria o revolúcii

07.11.2017, 09:11
Autor:
ČTKČTK
Po 12 hodinách práce a pri spotrebe 3,5 kilogramu zlatého prášku vychádza z 3D tlačiarne majstrovské dielo: jemný a prepracovaný náramok.

Táto technológia je zatiaľ iba vo fáze experimentov, ale mohla by vniesť do šperkárstva revolúciu, píše agentúra AFP. 

"Nesmiete pri tom kýchať," smeje se Pascal Hély, ktorý so svojim kolegom otvára prístroj a začína náramok, ktorý je ešte stále pokrytý vzácnym práškom, čistiť.

Tento klenot je súčasťou desiatich výnimočných kúskov. Vytvorili ich v Besançone na východe Francúzska vo výskumnom laboratóriu profesionálneho združenia francúzskych klenotníkov - Francélat.

"Začínali sme od nuly, trvalo niekoľko rokov, kým sme našli správne parametre a štandardy kvality," hovorí technický riaditeľ Francélat Pascal Hély.

Klenotníci sa počas uplynulých mesiacov pustili do tlačenia súborov desiatich prsteňov, náramkov a náušníc. Vybrali ich po konkurze medzi dizajnérmi a chcú ukázať aké možnosti postkytuje takáto tvorba.

Aditívna technológia dáva šperkom jemnosť a úžasnú geometriu. "Dizajnérom umožňuje prekračovať hranice," zdôrazňuje Sébastien Fontaine, ktorý s  Hélym na výrobe spolupracuje. Používajú taliansku tlačiareň s rozmermi veľkého kotla.

"Môžeme vyrábať šperky, ktoré by sa tradičnými metódami nedali urobiť: napríklad, ak chcete urobiť dva vzájomne prepletené prstene, musíte mať dva oddelené kúsky a potom ich spojiť. V 3D tlačiarni všetko vzniká súčasne," zdôrzazňuje Hély.

Už od začiatku si stanovili cieľ vytvoriť zlatý šperk, ktorý by sa nedal urobiť inak, alebo by tobolo veľmi ťažké. Desať šperkov už vystavili v Paríži a hneď dva z nich získali prestížne ocenenia.

"Na jeden náramok sme spotrebovali asi 3,5 kilogramu zlatého prášku. Po očistení váži 64 gramov. Skladá sa z viac ako 2 tisíc zlatých vrstiev, každá z nich meria15 mikronov (jeden mikrón je jedna milióntina metra)," opisuje šperk Sébastien Fontaine.

Každú vrstvu skvapalnili laserom pri teplote 1700 stupňov Celzia: "Musia byť homogénne a ich väzba musí byť dokonalá. Na začiatku našich experimentov sa to podobalo viac ementálu ako šperku," spomína Pascal Hély.

"Ďalšou etapou bude vybudovať technologickú platformu, v ktorej si budú spoločnosti testovať techniku. Nemá zmysel, aby sami investovali do prístroja, ktorého cena  sa pohybuje okolo 200 tisíc eur," vysvetľuje.

"V profesii je mnoho skeptikov, ale stačí sa pozrieť na šperky, ktoré môžeme vyrobiť! Sme iba na začiatku a už teraz ide o revolúciu. Táto technológia však nenahradí tradičné techniky, otvára iba nové horizonty," uvázda  Pascal Hély. "Máme nové možnosti na vyjadrenie sa," dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:26