StoryEditor

Zara si privlastnila cudziu tvár a vyrobila tašku. Mladých dizajnérov kopíruje bežne, tvrdia kritici

Kabelka je nová, potlač má už ale niekoľko rokov.

Španielsky reťazec Zara okopíroval ilustrácie nemeckého umelca. Použil ich na výrobu tašiek z červenej kože. O porušení duševného vlastníctva informoval americký server The Fashion Law (TFL), uvádza server Lidovky.cz.

Plagiát si všimli fanúšikovia

"Nezáleží im na tom, čo je správne alebo slušné," hovorí ilustrátor Boris Schmitz o značke Zara. Terajší študent magisterského programu na univerzite v Kodani je známy svojimi portrétmi maľovanými jedným ťahom, ktoré zdieľa na svojom blogu vytvorenom cez platformu Tumblr. Prvý vytvoril už v roku 2010.

Boris Schmitz

​O novom produkte módneho reťazca informovali 24-ročného umelca jeho fanúšikovia, ktorí ho sledujú na sociálnej sieti Instagram. Španielsky výrobca takzvanej rýchlej módy predáva hneď dva modely kabeliek s použitím jeho skíc - veľkú koženú tašku na plece a malú kabelku s popruhom a laserovou potlačou tváre.

Výrobky sú dostupné na e-shope Zary približne a stoja okolo 80 eur. Spoločnosť vraj Schmitza nikdy nekontaktovala. Podľa TFL zvažuje, či bude zneužitie svojej práce riešiť súdnou cestou.

´Mali požiadať o súhlas,´ hovorí autor skice

"Niekto by mohol predpokladať, že firma ako Zara, ktorá má toľko vplyvu, by sa snažila pripraviť cestu pre mladých kreatívcov a pracovať s nimi," povedal Schmitz. "Majú požiadať o súhlas, kompenzáciu a označenie pôvodného umelca. Zvlášť, keď sú takou veľkou korporáciou. Podľa mňa chodia na Tumblr pre inšpiráciu a berú si, čo sa im zapáči."

Nemecký umelec je presvedčený, že dizajnérsky tím Zary diela ukradol z jeho blogu a pravdepodobne nie je jediný, koho prácu španielsky reťazec zneužil. "Na kabelkách sú tiež kresby od mladej ilustrátorky z Turecka, Annes Bilovej," dopĺňa Schmitz.

Boris Schmitz

​Prípad kabelky s portrétmi ukazuje na praktiky výrobcu. Zara sa preslávila svojím rýchlym systémom výroby a striedaním kolekcií. Minulý rok napríklad otriasla módnym svetom správa o skopírovaní návrhov nášiviek a odznakov v tvare lízanky alebo knihy od umelkyne Tuesday Bassenovej.

Zástupcovia spoločnosti Zara vtedy odpovedali, že prácu Bassenovej bolo jednoduché napodobniť a k celej udalosti sa vyjadrili nasledovne. "Inditex rešpektuje akúkoľvek kreativitu tretej strany a berie všetky tvrdenia, týkajúce sa jej duševného vlastníctva, naozaj vážne. Zamestnávame cez šesť stoviek návrhárov, ktorí vyrobia viac ako 50 tisíc návrhov ročne."

Zara je značkou spoločnosti Inditex, ktorá je najväčšou odevnou firmou na svete. Jej zakladateľ Amancio Ortega je s odhadovaným majetkom 71 miliárd dolárov štvrtým najbohatším človekom na svete a najbohatším podnikateľom v módnom priemysle.

01 - Modified: 2017-10-23 16:29:37 - Feat.: 0 - Title: Amerika má nový Hollywood. Toto mesto určuje trendy v technológiách aj v móde
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:39