Youtube/Informoverload
StoryEditor

Retušované fotografie musia mať varovanie. Francúzi idú do boja proti anorexii

03.10.2017, 11:40
Anorexia a poruchy príjmu potravy sú vo Francúzsku druhou najčastejšou príčinou smrti u mladých.

Od októbra platia pre francúzske médiá aj marketingové produkty nové pravidlá. Ak použijú retušovanú fotografiu, musia k nej pridať varovný text. 

Modelky musia mať zároveň potvrdenie od lekára, že ich BMI je v poriadku a sú zdravé. 

"Bude povinné viditeľne doplniť fotografie o poznámku "retušovaná fotografia", ak bude použitý program na zmenu vizáže, kvôli zjemneniu či retušovaniu siluety," píše sa v zákone, ktorý presadila francúzska vláda. 

V prípade porušenia zákona autorovi reklamy hrozí pokuta najmenej  37 500 eur, prípadne až 30 % z nákladov na reklamu. Nariadenie sa týka plagátov, letákov aj internetových stránok.

Táto téma sa stala pre verejné zdravotníctvo veľmi dôležitou. 

Viac ako 600 tisíc mladistvých vo Francúzsku totiž trpí poruchami príjmu potravy. 40 tisíc z nich má anorexiu. Poruchy príjmu potravy sú u ľudí vo veku 15-24 rokov druhou najčastejšou príčinou smrti po automobilových haváriách. 

Podľa bývalej ministerky zdravotníctva Marisol Tourainovej zákon zabráni "propagácii nedosiahnuteľných ideálov krásy a podporí prevenciu anorexie u mladých ľudí". 

"Vystavovanie mladých ľudí nereálnym vyobrazeniam tiel vedie k pocitom vlastného nedocenenia a nízkemu sebavedomiu, ktoré môže mať dopad na zmenu životného štýl a poruchám príjmu potravy," dodala exministerka. 

Francúzsko ide tak ďaleko, že prinútilo americkú fotografickú agentúru Getty Image, aby zakázala "akýkoľvek kreatívny obsah zobrazujúci modelky, ktorých tvary tela boli retušované tak, aby vypadali štíhlejšie alebo väčšie". 

Potvrdenie od doktora

Podľa nového zákona musia mať modelky potvrdenie od lekára, že ich Body Mass Index (pomer medzi výškou a váhou) dosahuje hodnoty, ktoré zodpovedajú zdravému telu. Potvrdenie si musia každé dva roky obnoviť. Nariadenie sa týka aj modeliek zo zahraničia, ak chcú pracovať vo Francúzsku, uviedol denník La Libération. 

Svetová zdravotnícka organizácia určuje hladinu BMI, ktorá je zdravá, na hodnotu 18,5. Od tejto hranice sa odrazili aj francúzske zákony. 

Podobné nariadenie platí už aj v Izraeli. 

Francúzi berú problémy so stravovaním veľmi vážne. Už niekoľko rokov v krajine platí nariadenie, ktoré prikazuje po každej reklame na potravinársky produkt odvysielať niektoré zo štyroch doporučení: "Pre svoje zdravie jedzte aspoň päť kusov ovocia a zeleniny denne", alebo "Pre svoje zdravie pravidelne športujte."

menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 03:51