21.09.2017, 00:01

Nové námestie, fontána aj bezbariérové prístupy. Prievidza zverila realizáciu mladým architektom

Mesto Prievidza chcelo oživiť takzvanú hornú časť námestia a prilákať ľudí späť do centra. Samospráva si dala medzi podmienky aj vybudovanie fontány.

Nové námestie, fontána aj bezbariérové prístupy. Prievidza zverila realizáciu mladým architektom
Zdroj: CE.ZA.AR., B.Lackovič, M.Trcka

Už po šesnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE.ZA.AR 2017  Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Zdroj: CE-ZA-AR 2017

Architekt Marián Trcka a jeho spolupracovníci uspeli so svojim projektom v anonymnej súťaži: „Naše riešenie bolo veľmi jednoduché. Snažili sme sa reflektovať históriu približne do 70. rokov. Chceli sme zachovať pôvodnú stopu ale neísť príliš hlboko do histórie.“

Zdroj: fotografie

Fontána je rozčlenená do viacerých zón. Na východe sú trysky, ktoré sa postupne menia na plytkú „bazénovú zónu“, kde sa dá aj brodiť.  Na západnom konci kompozíciu dotvára obojstranná kamenná atypová lavička. Aj ostatné lavičky sú atypické.

 Okrem fontány pribudlo na rozmedzí hornej a dolnej časti námestia pobytové schodisko, kde sa môžu ľudia stretávať, oddychovať a sledovať čo sa deje na veľkom dolnom námestí. „Na hornú časť námestia a následne na priľahlé ulice sa pôvodne dalo dostať iba po schodoch. My sme  sa rozhodli zjednodušiť prístup, vytvorili sme rampy a bezbariérové prístupy pre invalidov alebo detské kočíky. Prostredie sa výrazne zatraktívnilo, ľudia tu radi trávia svoj voľný čas“, hodnotí s odstupom času Marián Trcka.

Zdroj: fotografie

 Architekti nechceli výrazne ovplyvniť pôvodnú podobu prievidského námestia. Práve naopak, všetky zmeny a zásahy sú na prvý pohľad nenápadné a strohé: „Je to nenásilné, nevtieravé, nenápadné, ako keby to tu už bolo aj predtým.“

Zdroj: fotografie

Obnova námestia v Prievidzi by mohla byť príkladom aj pre iné mestá. Verejných priestranstiev je málo a pri ich revitalizácii sa myslí väčšinou iba na základné, technické zmeny. Architektúra a dizajn sa dostáva na vedľajšiu koľaj. „V Prievidzi bola vôľa urobiť to inak, sme radi, že sme dostali príležitosť pomôcť v zlepšovaní verejného života. “

 Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU. 

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.